Hemundervisning i grundskolan från 15 december och nattlivet stänger – nya danska coronarestriktioner gäller från idag

Grundskolebarn får gå på hemundervisning med start den 15 december och nattklubbar och diskotek måste stänga helt. Restauranger och caféer måste hålla stängt mellan midnatt och klockan 05 på morgonen. Dessutom uppmanar myndigheterna till att julefrokosten och andra sociala arrangemang på arbetsplatserna ställs in. Nya coronarestriktioner införs i Danmark från och med idag med anledning av den ökade smittspridningen av nya varianten Omikron. Det rapporterar Danmarks Radio.

Danmark skärper restriktionerna veckorna före jul, med anledning av den nya coronavarianten Omikron som det på onsdagen hade inrapporterats 577 fall av. Den nya varianten anses vara mer smittsam men det är fortfarande osäkert om varianten skulle vara farligare eller mildare än tidigare varianter. Statsminister Mette Frederiksen och hälsomyndigheterna presenterade på onsdagskvällen nya restriktioner för att dämpa smittspridningen av coronaviruset. De tryckte på betydelsen av att vaccinera sig och ta en tredje vaccinspruta, och samtidigt införs nygamla restriktioner från den 10 och från den 15 december. Det rapporterar Danmarks Radio.

Restriktioner från 10 december:

  • Nattlivet, nattklubbar och diskotek, stänger till och med den 6 januari.
  • Restauranger och caféer måste hålla stängt mellan midnatt och klockan 05.
  • Konserter och föreställningar med fler än 50 stående personer i publiken tvingas ställa in. Det är inte nödvändigt om det är sittande publik.
  • Uppmaning om att ställa in julefrokostar och andra sociala arrangemang på arbetsplatserna.
  • Krav om munskydd på restauranger och caféer, och sedan tidigare även i butiker, köpcenter, mataffärer och i sjukhusbyggnader. Kravet gäller dock inte för de anställda.
  • Fler uppmanas jobba hemifrån. Uppmaningen gäller i första hand i fyra veckor framåt.

Restriktioner från 15 december:

  • Grundskoleelever ska få distansudervisning hemifrån från den 15 december och väntas återgå till klassrummen den 5 januari.

De nya restriktionerna som får konsekvenser för närings- och kulturlivet har lett till att en majoritet av partierna i Folketinget enats kring ett hjälppaket, som bland annat ger företag och kulturaktörer möjlighet att söka kompensation för fasta kostnader samt kompensation för omsättningsnedgång, om tappet är minst 30 procent. De verksamheter som tvingas stänga ner helt, som diskotek och konsertlokaler, kan däremot få full ersättning för fasta kostnader. Det meddelar Erhvervsministeriet i ett pressmeddelande.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-