Explosionerna vid Nord Stream fick 250 000 ton giftigt sediment att virvla upp från havsbotten

Bra att läsa

Den frigjorda metangasen efter Nord Stream-explosionerna i september förra året uppgick till en tredjedel av Danmarks årliga koldioxidutsläpp. Nu visar en ny studie att även tungmetaller på havsbotten virvlade upp i havet – något som skulle kunna påverka fiskbeståndet i Östersjön.

Danska, tyska och polska forskare visar i en ny studie att så mycket som 250 000 ton giftigt havssediment virvlade upp efter explosionerna på Nordstream 1 och 2. Under loppet av en månad spred sig föroreningarna över en area på elva kubikkilometer. Det rapporterar Danmarks radio.

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav och på havsbotten ligger stora mängder tungmetaller och industrikemikalier, som bly och TBT, som användes som bottenfärg till båtar fram till att det visade sig vara giftigt. Explosionerna fick därmed flera årtiondes föroreningar som lagt sig på havsbotten att virvla upp.

– Det har helt säkert haft negativa effekter, men bara tiden kan utvisa vad det innebär. Om det uppstår förändringar i fiskbestånden som vi inte hittar andra förklaringar till, kan det här vara en, säger Hans Sanderson, seniorforskare vid institutet för miljövetenskap vid Aarhus universitet, som lett arbetet, till Danmarks radio.

Tidigare har det konstaterats att mer än 115 000 ton metangas släpptes ut som en följd av explosionerna, vilket bidrog till ett koldioxidutsläpp motsvarande 15 miljoner ton – en siffra som motsvarar en tredjedel av Danmarks samlade årliga koldioxidutsläpp.

Källa: News Øresund

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna