Eventuell salmonellarisk i hönsägg

Tre företag meddelar att de återkallat partier med hönsägg från marknaden på grund av en eventuell salmonellarisk. Äggen har producerats i ett hönseri där bakterien Salmonella Enteritidis konstaterats i prov som tagits. Äggen har förpackats i Kieku Oy:s packeri i Loimaa och de har saluhållits till konsumenter i butiker under varumärkena Kieku, Pirkka och Kotimaista. En del av äggen har släppts ut i handeln just före julen, en del senare.

Partierna som ska återkallas av äggen Kieku ägg från frigående höns L4 har bäst före datummärkningen 5.2. (parti 002) och 12.2. (parti 004). Packeriets meddelande om återkallelsen är här.

Mer detaljerad information om Pirkka-äggen och anvisningar till konsumenterna i K-gruppens meddelande och om Kotimaista-äggen i S-gruppens meddelande.

Salmonellarisken gäller endast sådana ägg som märkts med producentkoden 2FI15464.

Företagarna instruerar konsumenter att returnera produkten till inköpsstället. Om man vill använda äggen, bör god hygien iakttas vid hantering av äggen på grund av risken för salmonella. Salmonellan förintas vid upphettning.

På Livsmedelsverket sköts saken av överinspektör Mika Varjonen, tfn 050 386 8416, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi

- Annons -

Nyheter

-Annons-