tisdag, juli 23, 2024

EU:s roamingregler förlängda i tio år

Roamingförordningen innebär att européer kan fortsätta ringa, sms:a och surfa på det mobila nätet i hela EU utan extra kostnader.

I april 2022 godkände Europaparlament och rådet en förlängning av roamingreglerna så att européer kan fortsätta använda det mobila nätet i hela EU för samma pris som hemma. 

Lagstiftningen är en del av digitaliseringsstrategin, en av EU:s viktigaste prioriteringar.

”Roam like at home”

Sedan de nya reglerna infördes 2017 har 170 miljoner resande européer surfat på de mobila nätverk för samma pris som om de vore hemma. Systemet gäller för hela det europeiska ekonomiska samarbetsområdet, vilket inkluderar alla de 27 EU-länderna samt Island, Norge och Liechtenstein.

Slopandet av avgifterna har varit mycket framgångsrik, till exempel har roaming-användandet under sommaren 2019 varit 17 gånger större jämfört med tidigare somrar innan förbudet infördes. 

Bättre kvalitet, mer tjänster

Den nya förordningen förlänger de nuvarande reglerna med 10 år och säkerställer bättre roaming-tjänster för resande. Till exempel garanteras konsumenterna samma kvalitet och hastighet i sina mobila nätverk utomlands som hemma.

Reglerna säkerställer också att människor kan ringa, sms:a eller använda appar för att nå nödtjänster helt gratis.

Operatörer måste informera användare om tillkommande kostnader vid användandet av extra tjänster medan roaming används, så som teknisk hjälp eller kundtjänst för till exempel flygbolag.

Hållbar roaming för operatörer

De nya reglerna försöker också säkerställa att systemet är hållbart för operatörerna och bibehåller incitament för att investera. 

Källa: Europaparlamentet

- Annons -

Nyheter

-Annons-