EU på väg att införa gemensamma laddare

EU arbetar med att göra USB typ-C till den gemensamma laddningsstandarden för små elektroniska enheter. Ta reda på hur ledamöterna vill forma den nya lagen.

Att ha olika laddare för olika enheter försvårar för konsumenter och riskerar att producerar ton av onödiga e-avfall. För att få ner kostnader och för att bidra till att uppnå sina miljömål, vill EU införa en gemensam laddare.

Ett viktigt steg tog parlamentets utskott för den inre marknaden och konsumentskydd den 20 april, när det gav sitt stöd till kommissionens förslag om att införa en och samma laddare för mobiltelefoner och andra mindre elektroniska enheter, såsom surfplattor, e-boksläsare, smarta kameror och bärbar elektronik.

84 procent 

av konsumenter har upplevt problem med telefonladdare under de senaste två åren, enligt en studie från kommissionen (2019)

Vad vill ledamöterna?

Ledamöterna har föreslagit några förändringar av kommissionens förslag:

Inkludera fler enheter

Kommissionens förslag omfattar mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, hörlurar, headset, handhållna videospelskonsoler och bärbara högtalare. Ledamöterna vill även lägga till e-läsare, vissa laptops, tangentbord, datormöss, hörsnäckor, smarta klockor och elektroniska leksaker.

Krav på trådlös laddning

För att följa teknikutvecklingen föreslår ledamöterna att kommissionen samordnar lösningar för trådlös laddning och implementerar den mest lämpliga tekniken och relevanta standarderna i lagstiftningen.

Inget behov av att köpa nya enheter med laddare

Den nya lagen ”frigör” enheter från laddare, vilket ger konsumenterna möjlighet att köpa en ny enhet med eller utan laddare. Ledamöterna vill att standardalternativet ska vara utan laddare. Därtill bör det framgå huruvida en laddare ingår eller ej.

Förbättrad marknadsövervakning

Marknadsövervakning bör inkludera skydd mot icke-kompatibla produkter eller bristande efterlevnad kring informationsskyldigheter.

Uppföljning av ny teknik

Tillämpningen av lagarna gällade ny laddningsteknik bör ses över.

Påskynda de nya reglerna

Ledamöterna vill ge EU-länderna ett år, istället för två som kommissionen föreslagit, för att genomföra den nya lagen.

Bakgrund

Parlamentet har drivit på för gemensamma laddare för bärbara enheter i över 10 år. Även om vissa företag införde frivilliga initiativ som minskade antalet laddartyper, var de otillräckliga för att uppfylla EU:s mål om att minska e-avfall. Kommissionen lade fram ett förslag om en gemensam laddare i september 2021. Efter att ha godkänt sin ståndpunkt kan parlamentet inleda förhandlingar med EU-länderna i rådet om reglernas slutliga utformning.

Källa: Europaparlamentet

- Annons -

Nyheter

-Annons-