En man såg Squid Game och dömdes till dödsstraff

En smugglare som hade spelat upp den populära Netflixserien Squid Game dömdes till döden. Mannen hade visat serien till gymnasieelever i Nordkorea och fängslades sedan efter att anställda från myndigheter kom på eleverna och insåg att de tittade på den sydkoreanska serien, skriver Variety som tog del av uppgifter från Radio Free Asia (RFA). Den oberoende nyhetsförmedlaren RFA rapporterade även att serien hade smugglats vidare in i Nordkorea efter att ha smugglats in i Kina genom USB-minne och att smugglaren förväntas få ett dödsstraff av avrättningsvakterna. “En student som har köpt USB-minnet fick en dödsdom medan de andra sex studenterna som hade tittat på serien har dömts till fem år i arbetsläger. Lärarna och skoladministratörerna har förlorat sina arbeten och förväntas portas för att istället arbeta i avlägsna gruvor.” Troligen straffas även lärarna och resterande skolpersonal på grund av den nordkoreanska mentaliteten som lyder “delaktighet och skuld genom association”, dvs att man blir delvis skyldig till ett brott om man på något vis associerar sig med den skyldige, enligt uppgifter från den nordkoreanska defektorn Yeonmi Park.

Sedan december 2020 har Nordkorea röstat igenom lagstiftningen vid namn “Elimination of Reactionary Thought and Culture”, dvs eliminering av reaktivt tankesätt och reaktiv kultur. Denna lag förbjuder inträde och spridning av kulturellt material som filmer, böcker, pjäser och musik från utlandet i staten. Lagstiftningen har mestadels uppstått för att förhindra att olika typer av media från Sydkorea och USA sprids i landet och de som gör sig skyldiga till brottet genom att distribuera eller konsumera denna typ av material kommer att bestraffas enligt lag. Enligt rapporter har en man avrättats offentligt i april i år för att han har sålt CD-skivor och USB-minnen med sydkoreanskt material. Squid Game har väckt ilska i landet. En trolig orsak kan vara att serien porträtterar två nordkoreanska flyktingar som beskriver sin flykt från landet. I ett avsnitt av Squid Game kan man även följa en karaktär i serien, Kang Sae-byeok, som är storasyster och tar hand om sin bror efter deras flykt. I serien beskriver hon hur pappan hade skjutits och avrättats vid gränsen och hur hennes mamma hade blivit tillfångatagen och bortförd till ett nordkoreanskt läger. Vidare kan man i ett avsnitt följa processen av att spåra, hitta och betala människosmugglare i Sydkorea för att få ut andra nordkoreaner, något som regimen säkert betraktar som information som måste döljas för invånarna.

Nordkoreansk propaganda har försökt tilldela serien bilden av att vara “en sorglig verklighet av det sydkoreanska samhället” och reflektera detta i sin propaganda. RFA rapporterar även att det råder allmän ångest över gymnasieelevernas framtid och att fler människor kan dras in i undersökningen. Netflix finns inte tillgängligt i Kina, men Squid Game har piratiserats in i landet.

Info Express
hello@infoexpress.se

Källa: : ”’Squid Game’ Smuggler Sentenced to Death in North Korea”, Variety, publicerad 2021

- Annons -

Nyheter

-Annons-