De flesta olyckor sker i mörker – testa din reflex ofta!

Vi bor i ett av världens mörkaste länder under vinterhalvåret. Att bära reflex minskar risken för att råka ut för en olycka då man syns redan på 125 meters avstånd. Men utan, syns man inte förrän bilen är 20-30 meter ifrån. Det är en riskabelt kort sträcka för en bilist att hinna sakta in i tid. På torsdag drar Helsingborgs stad och Polisen nordvästra Skåne åter igång sin gemensamma satsning med syfte att uppmärksamma vikten av att bära reflex i höst- och vintermörkret genom att dela ut reflexer på Helsingborg C.

─ Det är viktigt att komma ihåg att reflexer är en färskvara, så testa din reflex ofta. Reflexer behöver bytas ut vartannat år eftersom reflexförmågan blir sämre när de slits eller utsätts av värme och vatten. Testa en gammal reflex genom att hålla den bredvid en ny reflex och sedan lysa på den med en lampa, säger Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen.

─ Sista helgen i oktober går vi över till vintertid och kvällarna blir mörkare. Det är hög tid att se över cykellamporna och sätta på sig reflexer och reflexväst. Att bära reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska olycksrisken. Vi på Polisen är glada att tillsammans med staden få möjlighet att uppmärksamma trafiksäkerheten, säger Richard Glantz, områdeskommunikatör på Polisen nordvästra Skåne.

På torsdag den 21 oktober står Helsingborgs stad och Polisen tillsammans på Helsingborg C och delar ut reflexer. Därifrån livesänder vi också på stadens och Polisen nordvästra Skånes Facebooksidor, och svarar på frågor om hur du rustar dig rätt och hur du kan testa om dina reflexer fortfarande fungerar som de ska. Det kommer även att finnas reflexer att hämta gratis på alla bibliotek i Helsingborg. Nästa vecka är Polisen även ute och genomför cykelljuskontroller så att de som cyklar har rätt utrustning på sin cykel för att synas bättre.

Källa: Helsingborgs stad

- Annons -

Nyheter

-Annons-