onsdag, juni 19, 2024

Dansk och svensk minister invigde nya elbilsladdare på Öresundslinjens färjor

Den som tar färjan mellan Helsingborg och Helsingör med Öresundslinjen kan framöver passa på att ladda sin elbil med grön el. Det är första gången i världen som just detta införs, och satsningen invigdes under fredagen med besök av Danmarks transportminister Thomas Danielsen (Venstre) och Sveriges infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

– Omställningen till elfordon är viktig, men den har varit ganska tung att knuffa i gång. Nu ser vi att Öresundslinjen med egna medel investerar i grön omställning, också för att det förhoppningsvis ligger en affärspotential i det. Att det finns business i den gröna omställningen ser jag som otroligt viktigt, sade Thomas Danielsen i sitt invigningstal.

Öresundslinjen ser mycket riktigt både en klimatvinst och en konkurrensfördel i den nya satsningen, som än så länge omfattar 16 laddplatser uppdelade på två färjor: Tycho Brahe och Aurora. Dessa drivs av batterier som laddas upp med grön el från vind, vatten och sol, och som även bilisterna får ta del av – och det är just den gröna laddningsmöjligheten på färjorna som utgör världspremiären. Genom att göra det smidigt för bilister att snabbladda på vägen, utan ett extra stopp, hoppas Öresundslinjen kunna locka fler kunder som annars kunde valt en annan väg.

– Vi har otroligt många kunder som åker långt, till exempel från Tyskland till Norge eller från Norge-Sverige och ner i Europa, för skidresor eller om sommaren, och tio procent av våra kunder har elbilar. Nu kan vi hjälpa dem att åka mellan 20 och 40 mil längre, för även om resan bara är 20 minuter handlar det om snabbladdare på 150 kilowatt. Under de kommande tio åren kommer det att råda brist på laddstationer i Danmark och Sverige, och hos oss bokar man en laddplats, så det blir det en extremt viktig konkurrensfaktor, säger Kristian Durhuus, vd för Molslinjen som bland annat äger Öresundslinjen, till News Øresund.

Andreas Carlson lyfte i sitt tal att den svenska regeringen har utpekat utbyggnaden av laddstolpar som en viktig fråga för hela landet.

– Det här är ett väldigt positivt initiativ som stärker människors möjlighet att ladda sina elbilar, även mellan länderna på färjan, säger han till News Øresund.

Totalt finns det potential för 260 000 snabbladdningar av elbilar på Öresundslinjens färjor under ett år. Några konkreta planer för att införa laddplatser på samtliga av Öresundslinjens färjor finns inte just nu.

– I första omgången är det ett test på Tycho Brahe och Aurora, så får vi se hur efterfrågan utvecklar sig och om några kunder kommer till oss i stället för Öresundsbron, för de sparar ju ett laddstopp på åtminstone en timme. Sedan får vi se om vi vill införa det på någon annan av Molslinjens färjor, var det passar och var vi har strömmen till att göra det, säger Kristian Durhuus.

Källa: News Øresund – Anna Palmehag

- Annons -

Nyheter

-Annons-