Danmark väntas slopa i stort sett alla restriktioner från 31 januari

Danska Epidemikommissionen föreslår att avskaffa de flesta restriktioner från nästa måndag, den 31 januari. Det enligt ett förslag (indstilling) som har skickats till en rad ministerier, rapporterar TV2. Covid-19 ska inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom och därför bör alla restriktioner kopplat till det tas bort. Danska regeringen väntas ge mer besked under onsdagen.

Kommissionens förslag är att alla restriktioner som rör kulturlivet, caféer och restauranger, nattklubbar kan tas bort helt den 31 januari, eftersom man anser att covid-19 inte ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom från den 5 februari. Inreserestriktionerna till Danmark bör däremot förlängas ytterligare fyra veckor från den 31 januari enligt förslaget, som har skickats vidare till danska ministerier och som danska regeringen väntas ge besked utifrån på onsdagen.

För tillfället krävs covid-test för inresa till Danmark, men undantag från testkravet gäller för boende i gränsregionerna Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland, för personer som ska flyga från Köpenhamns flygplats och personer som som gör transitresor genom Skåne till Danmark på väg från Bornholm. Boende i gränsregionerna behöver heller inte uppvisa ett vaccinpass vid inresa, men däremot behöver man ta ett covid-test senast 24 timmar efter inresan.

Även om krav om munskydd och coronapass tas bort så rekommenderas vissa smittförebyggande åtgärder finnas kvar, enligt kommissionen, som föreslår bland annat att coronapass och munskydd ska gälla på äldreboenden och sjukhus och uppmanar till coronapass vid stora offentliga arrangemang inomhus.

Orsaken till Epidemikomissionens förslag är att antalet inlagda på sjukhus inte följer samma utveckling som för antal smittade. I måndags meddelade Sundhedsstyrelsen att en miljon människor i Danmark har smittats med omikron och flera forskare tror att flockimmunitet är uppnådd inom ett par veckor vilket innebär en övergång till en tid att börja leva med sjukdomen spridd och med målet att hålla uppe immuniteten i samhället, rapporterar TV2.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-