Bygget av Köpenhamns konstgjorda halvö Lynetteholm inleds under fredagen

Under fredagen inleds arbetet med att bygga den konstgjorda halvön Lynetteholm i Köpenhamns hamninlopp. Det rapporterar Berlingske. Halvön skapas av överskottsjord från andra byggarbetsplatser och kommer fram till 2070 att få 35 000 invånare och lika många arbetsplatser samtidigt som den ska skydda Köpenhamn mot stormfloder.

För drygt tre år sedan kom den dåvarande danska regeringen och Köpenhamns kommun överens om att bygga Lynetteholm. Den konstgjorda halvön ska byggas av utvecklingsbolaget By & Havn som har Köpenhamn som huvudägare och danska staten som delägare. Tidigare i år fastställde en majoritet i Folketinget “L220 Forslag til lov om anlæg af Lynetteholm”.

Nyligen skrev By & Havn under avtal med de entreprenadföretag som ska svara för de två första etapperna av ö-bygget. Det gäller dels etableringen av en ny tillfartsväg och klappbro för de lastbilar som ska köra dit överskottsjord, dels första utfyllnaden som ska bilda den yttre ringen av Lynetteholm. Under fredagen inleds etableringsarbetet. Det bekräftar By & Havns vd Anne Skovbro och försäljningsdirektör Ingvar Sejr Hansen till Berlingske.

De två etapperna kommer att kosta närmare en halv miljard danska kronor och totalt beräknar By & Havn med att etableringen av Lynetteholm kommer att kosta 2,5 miljarder kronor. Köpenhamns kommun har ställt en underskottsgaranti på 400 miljoner kronor men enligt planerna ska kostnaderna täckas av intäkter från mottagandet av överskottsjord från andra byggarbetsplatser samt av markförsäljning.

Lynetteholm väntas få en areal på 275 hektar när själva ön står klar om cirka 30 år, varav en del utgör ett kustlandskap. Enligt Köpenhamns kommun ska Lynetteholm ge plats till 35 000 invånare och lika många arbetsplatser som knyts till den övriga staden dels genom den östliga ringvägen (havnetunneln), dels genom en ny metrolinje. Det samlade projektet med ö, byggnader och kommunikationer väntas vara klart kring 2070.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-