måndag, juli 15, 2024

Bygge i Köpenhamn stoppas efter att naturaktivister samlat in två miljoner kronor

Genom att samla in två miljoner danska kronor på två dygn har en miljögrupp hejdat bygget av 2 500 nya bostäder på naturområdet Amager Fælled i Köpenhamn. Pengarna var ett krav från Københavns Byret, som stoppade bygget för att skydda salamandrar – förutsatt att två miljoner kunde ställas i säkerhet för eventuell ersättning till byggbolaget, skriver Politiken. Rättsprocessen var det senaste ledet i de högljudda protester som följt på Köpenhamns kommuns beslut om att bygga bostäder på en del av naturområdet.

Olika protestaktioner och demonstrationer har genomförts sedan kommunen i början av året tog beslut om att bygga 2 500 bostäder på Amager Fælled. Domen från Københavns Byret kom efter en rättsprocess med flera turer, som drivits av gruppen Amager Fælleds Venner. Frågan har varit om arten större vattensalamander riskerade att skadas av bygget som utförs av byggbolaget Fælledby P/S, som ägs gemensamt av Köpenhamns offentliga utvecklingsbolag By & Havn och av Pension Danmark.

I och med domen i veckan har bygget stoppats helt, men Fælledby P/S överväger att överklaga. Att beslutet möjligen kan rivas upp i en högre instans är orsaken till att rätten krävde två miljoner i säkerhet för ersättning till byggbolaget.

Enligt Amager Fælleds Venners advokat är det första gången en frivilligorganisation vinner i en liknande rättsprocess mot ett byggbolag. Det rapporterar TV 2 Lorry.

Läs mer: Aktivister intog Miljöministeriet i Köpenhamn ­i protest mot bygget av 2 500 bostäder på Amager Fælled

- Annons -

Nyheter

-Annons-