måndag, juli 15, 2024

Amerikansk befolkningsprofessor till Lund: ”Bostadssegregationen går i arv”

– Det som händer just nu är en humanitär katastrof, säger Douglas Massey, professor i sociologi och public affairs vid Princeton University. Han syftar på behandlingen av människor vid gränsen mellan USA och Mexiko, liksom från Syrien och över Medelhavet. Den 20 oktober gästar han Lund. Douglas Massey är inbjuden till Lund Population Day för att tala om trender, orsaker och konsekvenser till segregationen i USA.

Professor Douglas Massey skräder inte orden när han talar om segregationens utveckling i hemlandet:

– Går vi tillbaka till innan 1920 så fanns det ingen större bostadssegregation i USA att tala om. Men därefter skedde en rad reformer och lagändringar, som kom att leda till hypersegregering i en rad städer. De vita flyttade ut ur stadskärnorna och köpte hus i utkanterna. De svarta blev kvar. Sedan dess har bostadssegregationen, och med den med sämre utbildning och våldsutsatthet, gått i arv.

Tidigt ute med migrationsforskning

Masseys forskning fokuserar mycket på segregation, men också migration. Han menar att världen nu står inför ”en ny era av internationell migration”.

– Från ordnad arbetskraftsinvandring under 1960- och 70-talet, till reaktioner mot immigranter på 80- och 90-talet, till att vi i dag, både i USA och Europa, ser immigration som är kopplad till olika typer av hot, inte minst från klimatförändringar, säger han och tillägger:

– Enligt internationell lag har man rätt att komma till amerikanska gränsen och be om asyl. Detta ska sen prövas. Men nu ignorerar man det fullständigt. USA har glömt bort att man är ett land byggt på invandring.

Själv växte Massey upp i en helvit stad, men blev intresserad av frågor om rasism som student på 1960-talet. Han började forska om migration när väldigt få andra gjorde det.

– Det är mitt bästa tips till unga forskare i dag: forska om något du tycker är intressant. Om du ska lägga så mycket tid på det, är det lika bra att det är något du brinner för.

Läs en längre version av intervjun på engelska

Källa: Lunds universitet

- Annons -

Nyheter

-Annons-