11.7 C
Malmo
onsdag, oktober 16, 2024

Forskare bakom ny metod för seismiska mätningar belönas med Hjärnäpplet

Bra att läsa

Uppsala universitets innovationspris Hjärnäpplet tilldelas i år geofysikern Alireza Malehmir. Hans uppfinning används över hela världen vid bland annat stora väg- och tunnelbyggen i Sverige, för kartläggning av jordbävningsrisken i Sydkoreas huvudstad Seoul och för att hitta lämpliga platser för koldioxidlagring i Danmark.

Uppsala universitet delar årligen ut Hjärnäpplet till forskare eller forskarstuderande för framtagande av forskningsresultat eller kunskapstillgångar som resulterat i en innovation. Priset består av diplom, statyett samt ett stipendium om 50 000 kr.

Motiveringen lyder:

”Hjärnäpplet 2024 tilldelas professor Alireza Malehmir för banbrytande insatser inom geofysiska undersökningar i utmanande miljöer. Med en innovativ metod för att övervinna svårigheterna vid seismiska mätningar i städer, tunnlar och gruvor, har han öppnat nya möjligheter att bidra till hållbara stadsmiljöer och samhällets energiomställning och klimatanpassning. Hans arbete och engagemang driver forskningen framåt, och har även gjort honom till en förebild som främjar innovation och kommersiella tillämpningar.”

Läs en intervju med Alireza Malehmir på universitets webbplats:
https://www.uu.se/nyheter/2024/2024-09-25-alireza-malehmir-far-arets-innovationspris-hjarnapplet

Kontaktuppgifter till pristagaren:

Alireza Malehmir, professor i geofysik vid Institutionen för geovetenskaper; mobiltelefon: 070-425 01 65, e-post: Alireza.Malehmir@geo.uu.se

Läs mer om innovationspriset Hjärnäpplet: https://www.uu.se/om-uu/akademiska-traditioner/priser-och-utmarkelser/hjarnapplet

Relaterade länkar

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna