Sedan första maj krävs ett formellt intyg på danskkunskaper för den som söker dagpenge (arbetslöshetsersättning) efter studier. Kravet gör att svenska Mathilda Linde, som bor i Köpenhamn med sin danska man och deras två barn, inte kan få dagpenge under sin föräldraledighet, trots att hon talar danska. Det rapporterar DR Nyheder. Problemet är nu anmält som ett gränshinder till Nordiska ministerrådets gränshinderråd.
De nya reglerna innebär att alla som bor i Danmark och söker a-kassa efter sina studier måste kunna dokumentera att de kan tala och skriva danska på en sjätteklassares nivå. Det gäller även nordbor som Mathilda Linde, som trots att hon talar och skriver flytande danska inte har lyckats skaffa något intyg på sina kunskaper.
– Jag kontaktade en språkskola, som berättade att de normalt inte erbjuder svenskar och norrmän att göra provet på den nivån, för det är för lätt för oss. I stället kan jag göra provet på en högre nivå, men den erbjuds först i slutet av året, säger hon till DR Nyheder.
För Mathilda och hennes familj innebär avslaget på dagpengeansökan en tuff ekonomisk situation under hennes föräldraledighet med den yngsta dottern.
Oppositionspolitiker som DR Nyheder talat med anser att svenskar och norrmän borde få följa andra regler än övriga utlänningar eftersom språken är så nära besläktade med danskan, men sysselsättningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) håller fast vid de nuvarande föreskrifterna. Hon planerar dock att se över så att de relevanta danskkurserna och danskproven ges tillräckligt ofta.
Nordiska ministerrådets informationstjänst Info Norden har nu anmält problemet som ett Gränshinder till det nordiska Gränshinderrådet.
Källa: News Øresund