Afrikansk svinpest upptäckt i Sverige – stort område i Västmanland spärras av

Den 6 september konstaterade Statens veterinärmedicinska anstalt det första svenska fallet av virussjukdomen afrikansk svinpest i ett dött vildsvin som hittats sydost om orten Fagersta i Västmanland. Sedan dess har ytterligare sex döda djur med smittan hittats. Sjukdomen drabbar både vildsvin och grisar, men är ofarlig för människor.

Nu har Jordbruksverket beslutat att spärra av ett 1 000 kvadratkilometer stort område enligt epizootilagen, som trumfar allemansrätten. Det innebär att det blir förbjudet för allmänheten att vistas inom det avspärrade området och att det blir förbjudet att arbeta med skogsbruk.

Det finns också en oro hos svenska köttproducenter om hur svinpesten kommer att påverka exporten. Efter beskedet har antal länder stoppat griskött från Sverige, till exempel Sydkorea, Filippinerna, Japan, Australien, Armenien och Ukraina, skriver Sveriges Radio.

Danska myndigheter tar än så länge nyheten med ro. Fødevarestyrelsen skriver att Fagersta ligger cirka 40 mil från den danska gränsen och menar att danskar bör iaktta försiktighet så att man inte riskerar föra med sig smittan via kläder, vapen eller verktyg. Men myndigheten menar fortfarande att risken för spridning till Danmark är mycket låg och ändrar inte sina varningar till danska bönder. 2018 byggde Danmark ett 70 kilometer långt stängsel mot den tyska gränsen för att förhindra smittan att komma in från Tyskland. Smittan har funnits i EU sedan 2014. (News Øresund)

Foto: Dr. Raju Kasambe/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0). Kartan är från Jordbruksverket.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-