torsdag, juni 20, 2024

Volvo och Northvolt bygger batterifabrik i Göteborg – väntas ge 3 000 nya jobb

Under fredagen meddelade Volvo Cars och batteritillverkaren Northvolt att deras nya gemensamma batterifabrik, som ska vara med och säkra Volvos omställning till en helt elektrifierad bilflotta år 2030, hamnar i Göteborg. Därmed får regionen över 3 000 nya arbetstillfällen då fabriken väntas tas i drift 2025.

Fabriken ska producera batterier till nära en halv miljon bilar om året och väntas skapa 3 000 nya jobb. Investeringskostnaden väntas landa på 30 miljarder kronor och fabriken ägs gemensamt av Volvo Cars och Northvolt i en joint venture-bolag. Fler orter var aktuella för bygget av den nya fabriken men valet föll till slut på Göteborg, där största delen av Volvos verksamhet ligger.

2023 påbörjas fabriksbygget och 2025 väntas fabriken vara redo att tas i drift. Placeringen i Torslanda strax utanför Göteborg innebär att batterifabriken hamnar vid sidan om Volvo Cars största bilfabrik där även ett utbildningscenter för transportsektorns elektrifiering håller på att etableras. Västra Götalandsregionen, där Göteborg ligger, är redan idag ett nav för den svenska transportindustrin.

– Det här säkrar arbetstillfällen i regionens exportindustri för decennier framåt. Elektrifiering av fordonsindustrin är en av de allra viktigaste framtidsfrågorna för vår region, säger Helén Eliasson, regionstyrelsens vice ordförande i Västra Götalandsregionen, till Svt Nyheter.

Northvolt har sedan tidigare byggt en stor batterifabrik i Skellefteå i norra Sverige som även den skapar runt 3 000 jobb. I ett samarbete mellan bland andra Northvolt, Region Västerbotten och Region Skåne har arbetslösa skåningar fått hjälp att få ett jobb på fabriken.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-