fredag, september 22, 2023

Varför tiggeriförbud är ett bra beslut

Som svar på den föregående debattartikeln som handlade om hur svårt tiggarna har det, vill jag påpeka att inte alla tar till tiggeri som sista utväg.

Många tiggare kan kontrolleras och vara en del av organiserat tiggeri. Med detta menas dåantingen att de själva eller genom en eller några personer som styr, organiserar sig i grupper vars mål är att använda den påstådda fattigdomen och/eller människors sympati för att tjäna så mycket pengar som möjligt på det hela.

Man tänker ju inte på att personen som står och tigger utanför affärer, köpcentrum m.m. har det bra, men det kan i allmänhet bara vara en bild av fattigdom som målas upp och flitigt används för att anspela på medmänniskors sympati och på så sätt utnyttja detta för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Jag förnekar inte att fattigdom inte skulle finnas. Fattigdom hittas ju i många länder runtom i världen, så varför inte inom EU? Det man ska försöka komma ihåg är att allt inte är som det ser ut att vara. Exempel på detta är organiserad tiggeri, som pågår skyggt under bordet.

Organiserat tiggeri är när personer som kommer till Sverige antingen går ihop och planerar hur de ska tigga för att kunna tjäna så mycket som möjligt på människors medlidande.

Det är inte nödvändigtvis människorna som ljuger. Det kan lika väl vara personer som är i
kontroll på olika sätt, t.ex. att de har betalat för resan till Sverige med ett löfte om att hjälpa de få ett jobb här, som tvingar in människor i organiserad tiggeri. När fattigdom inträffar är det inte särskilt långsökt att kriminella beteenden uppstår, t.ex. försäljning av droger eller sexhandel. Tiggarna kan i sådana fall vara människor som har farit illa och som kommer hit för en bättre chans, men som aldrig får den, då de tvingas ut på gatorna för att tigga pengar och samla ihop så mycket som möjligt till personerna som styr över dem.

När människor då hamnar i dessa tillfällen kan det lätt hänt hända att de också tvingas hålla på med annan brottslighet, t.ex. snatterier, om pengarna som hamnar i deras händer inte räcker till mat, eller olika typer av våld, då det kan uppstå bråk om platser utanför
byggnaderna där tiggeriet råder. Därför skulle ett förbud mot tiggeri också leda till mindre
brottslighet, samtidigt som man inte behöver se lidande på gatan varenda gång man ska
handla.

Men om dessa personer lever i fattigdom och ser tiggandet som en enda utväg, borde de
inte redan ha försökt skaffa ett jobb i deras hemländer? Svaret som många av de själva ger på den frågan är ja, och med en stigande arbetslöshet är det inte alls svårt att förbise faktum att de inte har kunnat skaffa ett jobb som ett giltigt skäl till varför de är ute och tigger på gatorna. Det många av oss såklart inte tänker på är att deras personliga berättelser är vinklade och att alla upplever saker och ting på olika sätt.

Rumänien eller Bulgarien är inget u-land. Folk kan mycket väl läsa, skriva och ta del av samhället – förutsatt att de vill. Visst, man kanske inte kan hitta ett jobb, men det finns alltid andra alternativ. Det finns alltid något annat man kan göra istället för att sitta i kyla och värme, dag och natt och
be folk om pengar. Många av de har ju hus på landet, så varför inte börja odla mer och sälja
detta på marknaden för att tjäna pengar? Varför inte sälja djuren på deras bondgårdar för att få fram pengar till deras barns utbildning eller investera dessa i t.ex. deras jordbruk, som i sin tur kan ge dem ännu mer pengar?

Sanningen är att det finns mycket mer pengar i tiggeri än vad de flesta av oss tror. Går man
fram till en tiggare för att kanske ge dem någonting att äta, som jag har gjort i flera fall, kan man oftast med en snabb blick se att muggen inte alls är tom. Den kanske ser tom ut för att tiggaren i fråga konstant tömmer den på pengar och stoppar ned allting i fickorna. Men detta räcker för att stärka nödropet ytterligare, en tom mugg räcker för att vi människor ska reagera och uppfatta personen som hjälplös, och i sin tur släppa ned en 20- 50 eller 100-lapp i deras mugg. (Jag har personligen sett att vissa släpper ned 100-lappar i deras muggar).

Skyddar man inte dessa människor från att utsättas för misshandel, utnyttjande och andra kriminella beteenden genom att förbjuda tiggeriet? Blir inte det mindre förödmjukande för dessa människor att hitta jobb genom en svårare väg, men utan att tvingas till kriminella beteenden?

Tiggeriförbud kan vara ett konkret sätt att förbjuda förnedring och uppmaningar till kriminellt beteende. Tiggeriförbud är också ett bra sätt för myndigheten att hålla reda på medborgarna i en stad och på så sätt lättare spåra upp kriminellt beteende. Så varför inte uppmuntra människor till att vända sig bort från kriminalitet, och istället använda all sin kreativitet och alla sina förmågor för att tjäna pengar på lagligt väg?
Mvh, En läsare

- Annons -

Nyheter

-Annons-