Skatten på danska elbilar höjs kraftigt under 2020 och 2021

Det blir dyrare att äga en elbil i Danmark de kommande två åren. Skatten höjs och samtidigt tas grundavdraget bort som säkrar att elbilar i den lägre prisklassen är helt avgiftsfria. Bilägarföreningen FDM tror att avgiftshöjningarna kan få elbilsförsäljningen att bromsa in kraftigt, skriver Berlingske.

I dag finns det omkring 850 registrerade elbilar i Köpenhamns och Frederiksbergs kommuner, skriver Berlingske. Elbilsförsäljningen har tagit fart i Danmark efter att ha legat på en låg nivå i flera år. Det beror bland annat på att den danska staten har subventionerat elbilsägande genom lägre skatter och möjligheter till avdrag. I år har den som skaffat en elbil bara behövt betala 20 procent av registreringsavgiften för bilen, och dessutom kan man göra avdrag på 40 000 danska kronor i ett så kallat grundavdrag.

Nu planerar regeringen flera avgiftshöjningar. Bland annat får elbilsägare istället betala 40 procent av registreringsavgiften, och 2021 höjs den nivån till 65 procent. 2021 planeras även grundavdraget tas bort. För Danmarks mest sålda elbil, Tesla Model 3, innebär det att registreringsavgiften ökar från 4 000 DKK i år till 14 000 DKK under 2021.

Bilägarföreningen FDM tror att ändringarna kan bromsa elbilsförsäljningen i Danmark. Framför allt kommer det att innebära att bilar i mellanklassen, inte längre kommer att vara avgiftsfria.

– Vi ser faktiskt in i en marknad de kommande 13-14 månader, där vi bara ser prisökningar. Alltså inte bara på de dyra bilarna, men på längre sikt även på bilarna i mellanklassen, säger Ilyas Dogru, konsumentekonom, till Berlingske.

Flera kommuner i Danmark har det senaste året tagit beslut för att underlätta för elbilsägande, bland annat genom gratis timparkering och fler laddstolpar. Många frågar sig nu varför regeringen höjer avgifterna.

– Vi borde arbeta i samma riktning och främja elbilar så långt det går. Det vill säga att kommunerna gör det smidigt och attraktivt, och att regeringen tar bort avgifterna för elbilar, säger Simon Aggesen (K), borgmästare i Frederiksbergs kommun till Berlingske. (News Øresund)

- Annons -

Nyheter

-Annons-