Regeringen ändrar till att uppmana minkuppfödare utanför smittade zoner att avliva sina minkar

Danmarks regering saknade lagstöd när man beslutade att landets 14 miljoner minkar skulle avlivas för att förhindra spridningen av en särskild muterad variant av coronaviruset, skriver Danmarks Radio. I ett uppdaterat brev från Fødevarestyrelsen som skickas ut på tisdagen till landets minkuppfödare ändrar man nu formuleringen till att istället uppmana till avlivning i de områden som befinner sig mer än 7,8 kilometer från en smittad minkfarm.

I förra veckan meddelade statsminister Mette Frederiksen (S) att samtliga 14 miljoner minkar i Danmark skulle avlivas, sedan en muterad variant av coronaviruset spridits från danska minkfarmar till människor. Över 12 personer hade då smittats av det muterade viruset, kallat kluster-5, som enligt hälsomyndigheterna har en mindre känslighet mot antikroppar och alltså kan riskera att inte reagera på ett kommande vaccin mot coronaviruset. Statens Serum Institutet och regeringen hänvisade till folkhälsan när de bedömde att det var bäst att avliva samtliga 14 miljoner minkar på landets 1 138 minkfarmar. På söndagen framkom att det inte fanns lagligt stöd för regeringens beslut om massavlivning, något som på tisdagen bekräftades av livsmedelsminister Mogens Jensen (S) i en intervju med TV2.

– Vi har begått ett fel. Det finns inte laglig auktoritet till att be minkuppfödare att slå ihjäl sina minkar utanför de zoner, som har gjorts. Och det ska vi ha auktoritet för, om vi ska kräva det, sade han.

Efter kritik från partiet Venstre mot att regeringen har drivit frågan för snabbt framåt, och utan att ha lagligt stöd, har regeringen dragit tillbaka den snabblag (hastelov) som var tänkt att röstas igenom i Folketinget på tisdagen och som skulle ge regeringen rätt att begära avlivning av samtliga minkar. På tisdagen skickades därför ut ett uppdaterat brev från Fødevarestyrelsen till landets minkuppfödare med ändringen att uppfödare som befinner sig mer än 7,8 kilometer från en smittad minkfarm istället uppmanas att avliva sin besättning.

Redan har minkavlivningen satts igång i Danmark och enligt Fødevarestyrelsen har 1,9 miljoner minkar avlivats i Danmark och 229 farmar har rapporterats ha fått in smitta i minkbesättningen. Regeringen har tidigare uppgett att det är viktigt att avlivningen sker snabbast möjligt för att hindra spridningen av det muterade coronaviruset, och har sedan fredagen nödstängt sju kommuner i norra Jylland. Enligt Danmarks Radios uppgifter från tisdagen har 583 minkanläggningar i Danmark antingen fått in coronasmittan på anläggningen eller ligger innanför zonen på 7,8 kilometer från en smittad minkfarm, och då det också finns lagligt stöd för att kräva en avlivning av samtliga minkar, medan övriga 555 minkfarmar för tillfället inte kan påtvingas av regeringen att avliva sin minkbesättning.

- Annons -

Nyheter

-Annons-