Øresundsbron arrangerar nytt brolopp år 2025 för att fira sitt 25-årsjubileum

Øresundsbron väljer att fira förbindelsens 25-årsjubileum om två år med att arrangera ett nytt brolopp söndagen den 15 juni 2025. Det väntas bli en folkfest med upp till 40 000 deltagare. Loppet kommer att arrangeras som ett halvmaraton, med start i Tårnby kommun och med målgång i Malmö och på vägen passeras Öresundstunneln, Pepparholm och själva bron. Arrangemanget väntas också ge en boost för regionen efter år med pandemi och gränskontroller, menar Øresundsbrons vd Linus Eriksson.

Brolopp över Öresundsbron har arrangerats vid flera tillfällen tidigare, senast 2010 då omkring 30 000 personer deltog, och under åren 2002-2006 samt under invigningsåret 2000 före bron hade öppnats för trafik. Vid det första broloppet år 2000 deltog så många som 80 000 personer, enligt Øresundsbron.

Linus Eriksson, vd på Øresundsbro Konsortiet, menar att loppet kan ge sammanhållningen över sundet en välbehövlig ”boost” efter år med pandemi och gränskontroller. Det kan också stärka näringslivet i form av hotell, restauranger och handel, samtidigt som det ger en möjlighet att fira förbindelsens 25-årsjubileum.

– Det finns inget bättre sätt att fira 25-årsjubileumet än med ett brolopp, säger Linus Eriksson, vid en presskonferens.

Loppet har också varit efterlängtat av många, menar han.
– Sen jag blev vd för Öresundsbron så är den vanligaste frågan jag har fått: när kommer nästa brolopp? Det är jag glad över att vi nu kan presentera.

Arrangemanget av broloppet sker i samarbete med idrottsklubbarna Sparta i Köpenhamn och MAI i Malmö. Broloppet blir 21,1 kilometer långt och starten sker klockan 09.00 i Tårnby på söndagen den 15 juni och avslutas i Malmö. Anmälan till loppet kan göras från början av 2024.

Båda idrottsklubbarna Sparta och MAI, som har arrangerat flera lopp i Danmark och Sverige, hoppas att ett brolopp kommer att spä på löparintresset ytterligare i de båda länderna.

Källa: News Øresund – Erik Ottosson

- Annons -

Nyheter

-Annons-