Våren 2018 beslutades att genomföra en intern genomlysning av byggprojektet vid Helsingborgs lasarett, då det framkommit byggtekniska utmaningar som inte tidigare varit kända. Genomlysningen är inte klar, men det som hittills framkommit visar på större problem än vad som kunnat förutses.
Efterhand som projekteringen fortskridit har bland annat schakten behövt bli fler och deras storlek påverkar hela byggnaden. Dessutom är avloppssystemen i sämre skick och i större behov av utbyte än vad man från början bedömt vara nödvändigt.
– Kombinationen av de byggtekniska lösningarna och pågående dygnet runt-verksamhet leder till omfattande evakueringar som innebär stora svårigheter att genomföra projektet enligt nuvarande planering och omfattning. Vi kommer med anledning av det som framkommit göra ett omtag och revidera planen när det gäller utvecklingen av Helsingborgs sjukhusområde, säger Carola Joelsson, biträdande förvaltningschef vid Regionfastigheter.
Nu färdigställs norra flygeln och planerade markarbeten, bland annat vid entrén. I den nya vårdbyggnaden fortsätter arbetet med källarvåningarna. Projekteringen av övriga våningar kommer ta längre tid än beräknat, då en revidering av fastighetsutvecklingsplanen för sjukhusområdet kommer att göras i syfte att bättre kunna tillgodose de framtida behoven.
– Vi är mycket nöjda med östra flygeln och resultatet av de genomförda renoveringarna och att såväl norra flygeln som välbehövliga markarbeten vid entrén nu färdigställs. Vi kommer gemensamt ta ansvar för planering av övriga delar och säkerställa såväl patienternas som medarbetarnas framtida behov, säger Harald Roos, förvaltningschef och sjukhuschef vid Helsingborgs lasarett.
Regiondirektör Alf Jönsson har också beslutat om en extern revision, vilken kommer att utföras av PwC och som ska redovisas i början av juni.
– Vi har ett stort ansvar att säkerställa att våra resurser används rätt och vi måste lära oss för framtiden. Att bygga om ett sjukhus med dygnet runt-verksamhet är ytterst komplext, då det också pågår under många år med ett stort antal parter involverade. När vi upptäcker stora svårigheter är det helt nödvändigt att stanna upp så att vi kan vidta korrekta åtgärder, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.