Har du märkt något annorlunda med locken på plastflaskor nyligen? Det är bara en av de åtgärder som införts för att ta itu med plastföroreningar. Plast är ett viktigt material i vår ekonomi och finns överallt i våra dagliga liv, men det kan ha negativa miljö- och hälsoeffekter när det används på fel sätt.
Sedan den 3 juli måste engångsplastflaskor som säljs inom EU vara försedda med fastsatta lock eller korkar. Detta kan tyckas vara en liten förändring, men dess inverkan kan vara enorm. Plastkapsyler eller plastlock ingår i de nästan 26 miljoner ton plastavfall som genereras varje år i Europa och som till stor del sköljs upp på stränder runt om i världen. Omkring 80 % av det marina skräpet är plast. Varför infördes ändringen av locken? Det är bara ett av resultaten av EU
lagstiftning om engångsplast.
Lagen är en del av en bredare EU-strategi för plast för att skydda miljön och människors hälsa genom att minska plastföroreningar och marint skräp samt påskynda vår övergång till en cirkulär och resurseffektiv plastekonomi. Strategin beskriver hur EU planerar att minska plastavfallet i hela spektrumet av plastproduktion. Direktivet om engångsplast är inte ”mot plast”. Det är mot ohållbar användning och nedskräpning av plast. Här är några av de områden där EU arbetar för att minska plastföroreningarna:
Plast för engångsbruk
Plastprodukter för engångsbruk används bara en gång, eller under en kort tid, innan de slängs. Enligt EU
regler för engångsplast hanterar EU de tio vanligaste engångsplastprodukterna som återfinns på Europas stränder och främjar hållbara alternativ.
De 10 punkterna är:
- Bomullspinnar
- Bestick, tallrikar, sugrör och omrörare
- Ballonger och pinnar för ballonger
- Livsmedelsbehållare
- Muggar för drycker
- Dryckesbehållare
- Cigarettfimpar
- Plastpåsar
- Förpackningar och omslag
- Våtservetter och sanitetsartiklar
Om hållbara alternativ är lättillgängliga och överkomliga, är engångsplastartiklar förbjudna på EU-marknaden. Detta gäller bomullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör, omrörare, ballongpinnar samt mat- och dryckesbehållare av expanderad polystyren och alla produkter av oxo-nedbrytbar plast. För andra engångsplastartiklar fokuserar EU på att begränsa användningen genom att till exempel införa designkrav, såsom att koppla korkar till flaskor.
Plastpåsar
Lätta plastbärkassar används ofta bara en gång, men de tar århundraden att bryta ner helt i den naturliga miljön. De är ett av de tio mest nedskräpade föremålen i Europa. Enligt direktivet om plastkassar ska EU-länderna vidta åtgärder för att se till att förbrukningen av tunna plastbärkassar begränsas och att målen för den årliga förbrukningen uppnås. Direktivet föreskriver också att EU-länderna inte får tillåta att sådana plastbärkassar tillhandahålls kostnadsfritt på försäljningsställen, om det inte finns ett lika effektivt alternativ.
Plastförpackningar
EU regler om förpackningar harmoniserar nationella åtgärder för förpackningsdesign och hantering av förpackningsavfall samt säkerställer en hög nivå av miljöskydd. Den senaste ändringen av dessa regler innehåller uppdaterade åtgärder för att förhindra produktion av förpackningsavfall och främja återanvändning, materialåtervinning och andra former av återvinning av förpackningsavfall istället för slutligt bortskaffande. Reglerna fastställer ett mål för materialåtervinning av 50 % av plastförpackningarna senast 2025 och 55 % senast 2030.
Mikroplaster
Mikroplaster är små plastpartiklar, vanligtvis mindre än 5 mm. De är långlivade, mycket rörliga och svåra att avlägsna från naturen. En växande mängd mikroplaster finns i miljön, bland annat i havet, i marken samt i livsmedel och dricksvatten. Det har uppskattats att motsvarande mellan 200 och 600 olympiska simbassänger av mikroplaster oavsiktligt släpps ut i miljön varje år.
År 2023 antog EU-kommissionen en begränsning enligt Reach-förordningen för mikroplaster som avsiktligt tillsätts produkter, samt ett förslag till lag om att förhindra utsläpp av plastpellets i miljön. EU har som mål att minska utsläppen av mikroplaster med 30 % fram till 2030.
Källa: Europeiska kommissionen