onsdag, juni 19, 2024

Mette Frederiksen: Liten risk för ytterligare nedstängning

Det är liten risk för en ytterligare nedstängning av Danmark och orsaken stavas vaccinationerna, sa statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens om coronaläget på måndagen. Danska hälsoministern Magnus Heunicke säger att målet är att få minst 90 procent av danskarna att vaccinera sig till den 1 oktober. Ytterligare insatser ska satsas på att få framför allt barn, unga och boende i utsatta områden att vilja ta vaccinet.

Stora nedstängningar i Danmark kommer kunna undvikas framöver, sa statsminister Mette Frederiksen på presskonferensen, men för en fortsatt effektiv bekämpning av viruset vill hon se att fler vaccinerar sig.

– Vardagen är tillbaka nästan överallt och vi har en klar förväntan att vi kan undvika stora nedstängningar framöver, eftersom vi har supervapnet på plats: vaccinerna, sa Mette Frederiksen, enligt Danmarks Radio.

Cirka 80 procent av befolkningen över 18 år i Danmark är fullvaccinerad mot coronaviruset, enligt europeiska centret ECDC. Regeringen har målet att få minst 90 procent att vilja att vaccinera sig. Nyligen beslutade Sundhedsstyrelsen att man även vill vaccinera barn ner till 12 år. Målet är realistiskt, enligt experten Michael Bang Petersen, professor vid Aarhus universitet och ledare för Hope-projektet, som undersöker danskarnas beteende under coronapandemin. Myndigheterna kommer, för att locka de som ännu är tveksamma, bland annat att erbjuda vaccin på plats vid ungdoms- och vidaregående utbildningar och i bostadsområden där andelen vaccinerade är särskilt låg, uppger Danmarks Radio.

- Annons -

Nyheter

-Annons-