#MeToo, Sarah Everard & Gabby Petito – Vad blev konsekvenserna?

Hur ser det ut för kvinnor efter en rad protester mot våld mot kvinnor och sexualbrott? Har situationen blivit bättre, har den förutsättningar att bli bättre eller är rörelserna bara en trend som syns och hörs i media under en viss tidsperiod?

De senaste åren har inneburit demonstrationer och aktivism gällande kvinnors rättigheter, mestadels med fokus på våld mot kvinnor som sexuella övergrepp, kvinnomisshandel och mord. Rörelsen om sexuella övergrepp på campus började redan det förra årtiondet och kulminerade med #MeToo-kampanjen, som beskrevs mer ingående i en artikel utgiven i april av Info Express (som finns att läsa som pdf på hemsidan). Samma artikel nämner även protesterna över Sarah Everards mord. Offret mördades efter en våldtäkt utförd av en polis i England och väckte starka reaktioner hos människor och ledde även till uppmärksamhet i medier. Sedan dess har det uppstått förändringar kring attityder om kvinnors rättigheter med fler protester och nya lagstiftningar. Denna artikel försöker undersöka olika samband mellan attityder och redan etablerade föreställningar av våld mot kvinnor och sexuellt våld och hur dessa har förändrats över tid till följd av olika protester.

Negativa samhällstrender sedan protesterna
Frågan som återstår är vad konsekvenserna blir efter protesterna. Efter Sarah Everards fall har Gabby Petitos fall fått uppmärksamhet i medier, både i flera tidningar och även på sociala medier. Gabby Petito försvann under en resa med sin fästman Brian Laundrie i USA och hittades sedan död, två veckor efter att ha anmälts som saknad av sin familj. Detta fall har väckt uppmärksamhet allt eftersom fler vill ha svar på hennes försvinnande, eftersom det fanns många oklarheter i samband med hennes mord och att hennes pojkvän ansågs vara misstänkt. Hans kropp hittades senare, drygt en månad efter att hans familj hade anmält honom som försvunnen.

En större fråga om våld mot kvinnor har återigen fått plats i amerikanska medier efter att hennes kropp hittades, fast åsikterna numera är mer delade efter att pojkvännen också hittades död. Denna diskussion har blivit relevant samtidigt som våld mot kvinnor, mer specifikt kvinnomisshandel, också uppmärksammas i andra länder. Protester mot våld mot kvinnor har förekommit i Grekland, eftersom feministerna tycker att det lagligt sett är enkelt för förövare att komma undan. Artikeln från The Guardian understryker detta med ett exempel på ett fall där grannarna i ett trapphus hörde hur en kvinna misshandlades, men där polisen bara hade parkerat bilen utanför byggnaden men inte gått in. Kvinnan omkom mindre än tre veckor senare. Hennes mördare hade erkänt mordet på kvinnan och medgett att han hade tagit hennes liv med en kniv. Feministiska rörelser antar att åtminstone en kvinna mördas av sin man eller sin före detta man varje månad i Grekland. Av 11 avlidna offer för kvinnomisshandel hittills i år har 2 av dem försökt anmäla deras partner. Ingen av männen arresterades för brotten. En tredje kvinna var på väg att uppnå besöksförbud av sin man när hon mördades av honom. Polisen kritiseras för att inte aktivt arbeta med åtgärder mot detta och att det anses vara enkelt för brottslingarna att komma undan genom att säga saker som att det var ett provocerat mord som framkallades av ilska och att använda ursäkten att de begick ett “passionerat brott”. Offers familjer menar att lindriga straff leder till dessa allvarliga konsekvenser för kvinnorna och att det förvärras av att kvinnor som anmäler dessa brott blir ignorerade. Folk som har protesterat mot de lindriga straffen menar att brottslingarna inte ser allvaret i brotten de begår och kan uppmanas till att fortsätta misshandla kvinnor. En av kvinnorna som har kritiserat de grekiska myndigheternas hantering av kvinnomisshandelsfall har uppgett att enbart ett fåtal offer hon har påträffat har anmält sin partner och att en del av kvinnorna som anmäler sådana händelser oftast tar tillbaka sina anmälningar på grund av omgivningens och kulturens ursäktande beteende gentemot mannen. Detta blir tydligare när man tittar på att 23% av de anmälda männen (medelvärdet är drygt 3 566 män årligen sedan 2016) blir dömda. Alla poliser håller inte med och det finns de som påstår att de gör sitt yttersta för att ta sitt ansvar och att de gör sitt bästa för att erbjuda hjälp.

Förutom förekomsten av spetsade drinkar på barer och nattklubbar har unga kvinnor även blivit drogade via injektioner på nattklubbar, ursprungligen i England. Detta har lett till ångest och oro bland studenter, föräldrar och lärare, enligt uppgifter till BBC. Det råder fortfarande delade åsikter om huruvida man kan bli spetsad via injektion utan att märka något, enligt BBC. Vissa experter säger att nålarna som brukar användas för injektioner brukar kännas och att det tar tid att genomföra just på grund av att det krävs att man noggrant för in flera ml vätska i blodet för att få någon effekt. De menar att någon hade märkt av det. Andra hävdar att det är fullt möjligt att bli drogad via injektion utan att märka något och pekar på att det finns mycket tunna nålar och att sannolikheten att känna nålen minskar när man är påverkad. De pekar dessutom på att injektioner i lår och överarm kan vara svårare att känna. En artikel från NBC News nämner att flera kvinnor har uppvisat märken efter nålar och blåmärken på platsen som de fick sprutan och att polisen t.o.m. har arresterat två män misstänkta för att ha drogat andra människor. Fram tills 23:e oktober har det förekommit 56 rapporterade fall av spetsning genom injektioner. Detta har även resulterat i demonstrationer i Manchester den 27:e oktober som svar på kvinnors berättelser om att de har blivit drogade via injektioner. The Telegraph rapporterar att det har inletts 12 förundersökningar av fall med individer som har spetsats via injektioner.

Förutom detta har en så kallad incelgrupp växt fram i samhället de senaste åren. Dessa människor säger sig befinna sig i ett tillstånd av ofrivilligt celibat, trots att de upplever sig ha försökt få en romantisk partner och tar ut sin ilska på kvinnor. Detta har numera mer blivit ett allmänt säkerhetshot och inte bara riktat till kvinnor, med tanke på att flera skjutningar in i och bland folkmassor har skett. Eftersom detta har förekommit i tidigare rapporteringar och inte är ett nytt fenomen är det inte relevant för artikelns syfte, men det är intressant att bemärka att de har ökat sitt inflytande på internet och att rörelsen konstant lyckas få nya medlemmar.
Förändringar på sikt
Det finns samtidigt tecken på att samhället har blivit bättre på att identifiera problem och lösa dessa, speciellt när det gäller våld mot kvinnor. Petitos fall har, förutom att väcka uppmärksamhet, fått människor att vara mer medvetna om problemet. Dessutom har fler personer kunnat komma till tals om problematiken kring unga kvinnor som blir spårlöst försvunna. Fallet uppmärksammades också ungefär samtidigt som frågan om våld mot kvinnor berördes i Europa; protester har växt fram i både Turkiet och Grekland. Denna kulturella förändring i attityder kommer till uttryck på flera håll i världen ungefär vid samma tidpunkt.

Förutom det har fler kritiker mot dessa rörelser kunnat höras. Det har väckts kritik över att medier framförallt fokuserar på vita kvinnor när de rapporterar om försvunna kvinnor. Reynolds hävdar att det saknas en medierapportering som reflekterar alla kvinnor som saknas, enligt the New York Times. Reynolds leder en organisation för mörkhyade journalister i USA och betonar att betydelsen av representationen av försvunna kvinnor skiljer sig åt gällande etnicitet i intervjun. Alvin Williams har en podcast som täcker mord på afroamerikaner och delar Reynolds uppfattning om att Petitos fall blev mer uppmärksammat för att hon är en blond, vit, ung kvinna av vad som framkomer av intervjun. Andra, som personen som uppmärksammade fallet på TikTok, menar att brottet fick ett genomslag för att fler kunde följa olika ledtrådar på sociala medier, vilket gjorde det mer interaktivt. Förhoppningsvis leder denna kritik till att medier istället för att fokusera på ett specifikt fall rapporterar olika fall framöver. Detta hade även varit mer rättvist för de offer som saknas, då fler får synas.

I Grekland har olika grupper bland annat arbetat med att utbilda poliser i att hantera våld mot kvinnor där en grupp har uppgett att de har erbjudit träning i att se tecken på våld och behandla offer på ett lämpligt sätt för åtminstone 150 poliser. Det finns dessutom organisationer som konstant arbetar med denna fråga.

Skottlands polismyndighet har tagit emot en rapport som beskriver hur frågorna som ställs till människor utsatta för sexualbrott kan förbättras så att det inte blir för upprörande. Kritiken handlar för det mesta om dålig kommunikation mellan polismyndigheten och offer och långa utredningsprocesser som får offer att känna sig ängsliga och isolerade och det finns flera förslag på hur det kan förbättras i rapporten, bland annat genom att motarbeta en gammal attityd till sexuella övergrepp där offret ifrågasätts. Rapporten ifrågasätter fall där offer exempelvis tvingas vara med om förhör i flera timmar utan paus, där bland annat ett offer fick berätta om händelsen i åtta timmar utan paus. Den lyfter även fram problematiken i äldre föreställningar och attityder mot offer och rekommenderar även att personalen utbildas för att hantera särskild kommunikation med offer. Rapporten hävdar även vikten av specialister för att inte offer ska känna sig besvikna och i vissa fall tvingas återuppleva trauma som framkallas av ett system som lagligt sett är avsedd för att hjälpa dem.

Parallellt med det har det konstaterats att fenomenet med att bli drogad via injektion fortfarande är ovanligt och att de flesta fortsätter att drogas via spetsade drycker. Det är även vanligt förekommande att drycker blir spetsade på hemmafester och inte bara i klubbar. Det är dessutom vanligt att i sådana fall använda alkohol, där man häller starkare sprit eller större mängder sprit i drycker, enligt BBC. Enligt artikeln förekommer även ett uttalande från Michael Kill, en representant för Night Time Industries Association, som menar att samarbete sker med offer och polis. Detta var svaret på kritik om att inte all klubbpersonal har tränats till att upptäcka tecken på att någon har blivit drogad och att säkerheten i klubbar inte är lika hög som den borde vara, med tanke på att klubbarnas vaktbrist. För att förhindra att fler fall inträffar har det införts kontroller av medhavda väskor på nattklubbar och universitet, enligt en artikel från the Telegraph. Vissa engelska nattklubbar kommer även täcka glasen som ges ut till personer som klubbar. En namninsamling för att tillåta personal att söka bland väskor på nattklubbar och universitet har fram tills den 21:a oktober fått 150 000 signaturer. Samtidigt som det har Priti Patel, en av de personerna som har ansvar för polismyndigheten i England, bett den engelska polisen att undersöka problemet med spetsning.

Utöver det har en debatt kring “stealthing” (avtagning av kondomen utan samtycke) lyckats få utrymme i media. Konsekvenserna av att kondomen tas bort av ena parten under samlaget blir att det kan öka risken för överföring av könssjukdomar samt leda till graviditet. Det finns dokumenterade fall i media av offer för handlingen som har blivit gravida och till följd av det tagit beslutet att göra abort, i bland annat intervjuer med BBC. Det finns ingen tydlig statistik över andelen rapporterade fall, för att lagstiftningar mot detta fortfarande debatteras på många håll och för att redan existerande lagar i vissa länder är nya. New York Times har dock hänvisat till en rapport som uppger att ca 12% av de 503 kvinnorna som deltog i studien hade en partner som deltog i denna handling och att risken för att smittas av könssjukdomar ökade för dessa offer.

Handlingen klassas som sexuella övergrepp i Storbritannien, vissa delar av Australien och delstaten Kalifornien. Detta sker för att samtycke bara anses finnas vid kondomanvändning, och att om kondomen tas av utan samtycke saknas samtycke för handlingen.
Liknande lagstiftningar har förts fram i de amerikanska delstaterna New York och Wisconsin, men ingen av dem har lyckats gå igenom än. Diskussionen om denna handling är fortfarande aktuell med flera fall som har tagits vidare till rättegångar och domstol i Kanada och som har förekommit i debatt och diskussioner i USA, Australien och Storbritannien. Bland fallen var ett kanadensiskt fall där Högsta domstolen i Kanada inte kunde fatta ett beslut om huruvida det var ett sexuellt övergrepp eller inte och där fallet fortfarande är pågående sedan åtalet hade väckts igen. Händelsen inträffade år 2017 och innan hade domstolen bestämt att det inte var ett övergrepp, enligt en artikel av CBC News.

Avslutning:
Trots att det inträffar nya fall av sexuella övergrepp, kvinnomisshandel och andra typer av handlingar som kännetecknar våld mot kvinnor, verkar det som att incidenterna snabbt uppmärksammas och pekas ut av offer eller offers familjemedlemmar och vänner. Offer är mer benägna att ta egna initiativ och antingen anmäla brottet eller uppmärksamma övriga i deras närhet eller medier om någonting fel har hänt. De många protesterna talar om att kvinnor idag är mer reaktiva och har en mindre tolerans för våld mot kvinnor. Protesterna visar på att det tenderar att normaliseras i en mindre utsträckning. Troligen uppnås sann jämlikhet mellan könen när våld, i synnerhet sexuellt våld, slutar verka som ett konstant hot för kvinnor.

Bianca M. – Info Express
hello@infoexpress

Källor: “Gabby Petito and Brian Laundrie: What do we know about the boyfriend?” BBC News, publicerad 2021-10-22
“A woman murdered every month: is this Greece’s moment of reckoning on femicide?”, The Guardian, publicerad 2021-11-10
“Injection spiking: How likely is it?”, BBC News publicerad 2021-10-22
“U.K police receive dozens of reports of needle spiking in bars, clubs”, NBC News, publicerad 2021-11-02, senast uppdaterad 2021-11-11
“Nightclubs and universities start bag searches after partygoers reportedly spiked by injections”, The Telegraph, publicerad 2021-10-21
“Social networks struggle to crack down on incel movement”, The Guardian, publicerad
“The Case of Gabby Petito and How it Captivated the Internet” The New York Times, publicerad 2021-09-20 och uppdaterad 2021-10-20
“Police Scotland’s response to rape complainers ‘outdated and inconstistent’”, The Guardian, 2021-11-03
“Stealthing: I didn’t realize it’s rape until it happened to me”, BBC, 2021-07-27
“California Makes ‘Stealthing’, or Removing Condom Without Consent, Illegal” New York Times publicerad 2021-10-08
“Top court reviewing case involving condom use and consent” CBC News publicerad 2021-11-03

- Annons -

Nyheter

-Annons-