Ledamöter vill se säkrare och hållbarare resande efter covid

Turismen måste få hjälp för att bli miljövänligare, säkrare och mer hållbart efter pandemin fastslår Europaparlamentarikerna i ett betänkande som de röstar om den 25 mars.

Turismen är en av de sektorer som drabbats värst av pandemin. Cirka 27 miljoner människor är sysselsatta inom turismen, vilket motsvarar cirka 10 procent av EU:s samlade BNP. 6 miljoner jobb är för närvarande i fara. Europa är världens största turistdestination och välkomnade 66 procent färre internationella turister under första halvåret 2020, och 97 procent under andra halvåret, jämfört med tidigare år.

Behovet av en ny turismstrategi för Europa

Ledamöterna förväntas kräva en ny europeisk strategi för att göra resandet mer miljövänligt, säkrare och mer hållbart och samtidigt återuppliva det efter pandemin, inklusive ett vaccinationsintyg.

– Alltmedan sommaren närmar sig vill vi undvika tidigare misslyckanden och få samordnade och likartade EU-åtgärder på plats, såsom bestämmelser om testning före avresa, ett vaccinationscertifikat, ett hälsointyg, som underlättar resande utan kostnader för medborgarna, sade betänkandets författare Cláudia Monteiro de Aguiar (EPP, Portugal).

Finansiellt stöd

Fortsatt kortsiktigt finansiellt stöd är nödvändigt för att branschen ska överleva betonar betänkandet, och EU-länderna uppmanas att inbegripa resande och turism i sina återhämtningsplaner från covid-19. Betänkandet uppmanar också till offentliga och privata investeringar för att digitalisera och generellt modernisera branschen, och föreslår att länder tillfälligt sänker moms på rese- och turisttjänster.

Gemensamt vaccinationsintyg

För att återupprätta den fria rörligheten efterlyser betänkandet ett gemensamt vaccinationsintyg som kan fungera som ett alternativ till PCR-tester och karantänskrav så snart vaccinen blir tillgängliga för alla och det finns tillräckliga vetenskapliga bevis för att vaccinerade personer inte kan överföra viruset. Karantän bör vara användas i sista hand enligt betänkandet.

Den 17 mars föreslog EU-kommissionen ett “digitalt grönt intyg” i linje med förslaget i betänkandet.

Göra turismen mer hållbar

Enligt betänkandet har pandemin medfört att konsumenterna ändrat sina preferenser till förmån för grönare alternativ, och att komma närmare naturen. Det efterlyser en färdplan för att utveckla mer hållbara former för turism för att minska branschens avtryck på miljön.

Bland de andra förslagen finns:

  • en hygienmärkning för EU, som intygar vissa miniminivåer för förebyggande och kontrollstandarder för covid-19 för att återupprätta konsumenternas förtroende för turism och resande.
  • en ny EU-myndighet för turism.
- Annons -

Nyheter

-Annons-