I dagens digitala värld är källkritik viktigare än någonsin. Lär dig avslöja falsk information och testa din förmåga med vårt quiz om falska nyheter.
Det händer allt oftare att de som jobbar med omvärldsbevakning i Malmö stad upptäcker felaktigheter som sprids om Malmö och kommunen. Under Eurovision spreds till exempel en film som påstods visa demonstranter i Malmö som kastade sten på polisen under protester mot att Israel fick delta i tävlingen. Men klippet var egentligen 15 år gammalt och taget från ett annat sammanhang, Davis cup i Malmö 2009.
– Felaktig information försöker ofta påverka oss genom att spela på våra känslor. Ett sätt man gör det på är genom att skapa engagerande berättelser – de kan vara helt påhittade men också delvis sanna eller bara tagna ur sitt sammanhang, säger Mathea Jakobsson, kommunikatör i Malmö stad.
De flesta som sprider felaktig information gör det utan att förstå hur skadligt det kan vara. I takt med att medielandskapet och sociala medier förändras kan det vara svårt att veta vad som är sant eller falskt. Tillsammans kan vi i Malmö hjälpa varandra att uppmärksamma felaktigheter.
På malmo.se finns nu en sida där du kan lära dig mer om hur du avslöjar felaktig information. Du kan även testa din förmåga att syna falska nyheter och manipulerade bilder i vårt quiz.
Bli bättre på att upptäcka falsk information
Malmö stads arbete mot felaktig information
Varje dag arbetar Malmö stad för att Malmöborna ska känna tillit och förtroende för våra verksamheter. Vi arbetar med att upptäcka, förstå och bemöta felaktigheter – både offline och i sociala medier. Och vi samarbetar med andra aktörer och föreningslivet för att nå ut med korrekt information till allmänheten.
– Detta är något som berör oss alla – från individer till stora organisationer. Var och en av oss har ett ansvar att vara källkritiska och inte dela vidare felaktig information. Det är inte alltid lätt, men om du tar en paus och tänker efter när du läser eller hör något som väcker starka känslor så har du tagit ett viktigt steg i att bli mer motståndskraftig, säger Mathea Jakobsson.