Fyra projekt tävlar om Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen

”Årets finalister visar hur betydelsefull tiden är ur ett hållbarhetsperspektiv och hur viktigt det är att vi tar hand om Malmös byggda miljöer. Det här är arkitektur som blåser nytt liv i befintliga platser och skapar hem för generationer framöver. Årets finalister påminner oss om att den mest hållbara arkitekturen är arkitektur som består” säger stadsarkitekt Finn Williams.

Sedan 40 år tillbaka har Malmö stad delat ut Stadsbyggnadspriset för att uppmärksamma värdefulla förbättringar av Malmös livsmiljöer. Gröna Lansen tillkom år 2001 för att belöna ett miljömässigt hållbart byggande. I år har juryn nominerat tre finalister till Stadsbyggnadspriset och tre finalister till Gröna Lansen, varav två av projekten är nominerade till båda priserna.

Det är omvandlingen av det gamla polishuset till ett nytt bostadskvarter, radhus som är designade för att hålla lång tid framöver, ett innovativt återbruk av ett gammalt magasin för produktion av nya idéer och en öde tomt som genom medskapande förvandlats till en blomstrande grannskapsträdgård.

I år har allmänhet och bransch skickat in totalt 27 förslag till Stadsbyggnadspriset och åtta förslag till Gröna Lansen. Finalisterna har sedan valts ut av en jury bestående av politiker och tjänstepersoner i Malmö stad och representanter från branschorganisationer. Vilket projekt som belönas med respektive pris offentliggörs den 26 augusti under en ceremoni och prisutdelning i Malmö rådhus.

Årets finalister och juryns motiveringar

Biljetten, finalist Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen

Brf Neo, finalist Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen

Lodgatan 3B, finalist Stadsbyggnadspriset

Naturmolnet, finalist Gröna Lansen

Källa: Malmö stad

- Annons -

Nyheter

-Annons-