I början av 2000-talet flyttade flera tusen danskar, ofta kallat kärleksflyktingar, till Skåne för att kunna bosätta sig tillsammans med sin partner från ett icke EU-land. Det rörde sig om 300-350 personer som varje halvår, mellan 2003-2009, flyttade från Danmark till Sverige, framför allt till Skåne, enligt en ny rapport från Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.
I Danmark infördes 2002 hårdare krav för att få lov att sammanföras med sin partner från ett land utanför EU. Det fick tusentals danskar att flytta till Sverige, där reglerna för familjesammanföring var långt mer liberala. Varje halvår mellan 2003 och 2009 flyttade 300-350 personer från Danmark till Sverige med anledning av den införda reformen. Men i stor utsträckning valde personerna, som ofta har kallats kärleksflyktingar, att flytta tillbaka till Danmark efter några år. Det visar en ny rapport från SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, som bygger på registerdata i Danmark och Sverige.
Rapporten har tagits fram för att visa hur inhemsk invandringspolitik kan påverka flyttmönster där det råder rörelsefrihet mellan länder, och flyttmönstren mellan Danmark och Sverige till följd av den danska reformen 2002 fungerar där som exempel.
Samtidigt kommer forskarna fram till att cirka 20 procent av de inflyttade till Sverige valde att flytta tillbaka till Danmark efter två år och att cirka 50 procent hade återvänt efter åtta år.
I Danmark infördes 2002 en reform som innebar höjda krav för att få lov att återförenas med sin partner som kom från ett icke EU-land. Kraven var bland annat att båda partners måste vara över 24 år och att den danska partnern var tvungen att kunna försörja sin utländska partner.
Källa: Erik Ottosson – News Øresund