Fler tackar nej till jobb på andra ställen i Norden – Tre frågor till Christian Lagoni, projektledare för Danmark i Föreningen Norden

Bra att läsa

Tre frågor till Christian Lagoni som är projektledare på Föreningen Norden i Danmark och arbetar med att få fler till att söka jobb i andra nordiska länder. Bland annat genom den nordiska säsongsjobbordningen Nordjobb som erbjuder sommarjobb till unga i hela Norden.

Nordjobb erbjuder sommarjobb i de nordiska grannländer. Förra året gav Nordjobb för första gången unga möjlighet att även arbeta internt i sitt eget nordiska land – vill det också vara möjligt i år, och i så fall varför?
Vi arbetar på att det även ska vara möjligt i år. Det är Nordiska ministerrådet som ska tillåta att vi gör det. Vi hade egentligen tänkt att förra året var ett undantag, och att det inte skulle vara möjligt i år. Vi arbetar ju med att skapa mobilitet mellan de nordiska länderna, och det är det som är det viktiga för oss. Men vi måste erkänna att under de rådande omständigheter ör det en utmaning både för arbetsgivare och arbetssökande. Sista år gick cirka 30 procent av de Nordjobb som var i Danmark till danskar. Vår målsättning är att få 760 Nordjobbare i hela Norden varje sommar, men förra året var det runt 400.

Föreningen Norden har fler projekt som ska hjälpa unga att få arbete i ett annat nordiskt land – hur påverkas de av coronapandemin?
Nordjobb är ett sommarjobb till unga, som ofta är under utbildning, men vi har även två andra projekt som ska hjälpa färdigutbildade unga med att få jobb. I Nordisk Joblösning hjälper vi med att hitta ett jobb i Norden och flytta den utbildade arbetskraften till ett annat nordisk land, medan Fördomsfönster Öresund primärt handlar om att få fler till att pendla i Öresundsregionen.

Vi ser samma tendens i alla projekt, till att fler väljer att tacka nej till ett jobb och hellre stannar hemma. Det är för mycket osäkerhet. Osäkerhet kring vilka restriktionerna är och vad det innebär för dem som vill arbeta i ett annat land. Så känns det bara säkrare att stanna hemma. Jag har till exempel precis fått ett mejl från en ungdom som vi erbjudit ett Nordjobb på Samsö där han skulle bo på hotell och jobba hela sommaren, vilket han hade önskat. Men nu har han tackat nej till jobbet på grund av osäkerheten kring restriktionerna och reglerna, och hoppas i stället att kunna hitta ett sommarjobb hemma. Det är ju synd när unga tackar nej till ett jobb på grund av den osäkerheten och inte för att de fått ett annat jobb. Och särskilt för att det ju faktiskt är möjligt att komma hit till Danmark och arbeta. I Danmark är det möjligt att få en gratis PCT-test och sedan börja arbeta dagen efter.

Hur tror du att den nuvarande situationen kommer påverka intresset för att arbeta i ett annat nordiskt land på sikt?
Vi upplever att de unga är mycket frustrerande över att de inte kan resa ut. Och jag tror därför att så snart det blir öppnat upp igen och hela situationen med pandemin ser bättre ut, så kommer vi igen att se ett ökat intresse för att arbeta i ett annat land. Det finns en hög ungdomsarbetslöshet i flera länder, och de unga är villiga att flytta på sig. Pandemin kommer fortsatt att skapa osäkerhet i många länder andra ställen i världen, så kanske att de nordiska länderna känns som en trygg hamn att komma till. Därför tror jag att fler som gärna till ut och uppleva något annat kommer att söka sig till andra nordiska länder.

Källa: News Øresund – Thea Wiborg

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna