Europaparlamentet vill ha fortsatt fri roaming

Ledamöter förlängde roamingförordningen så att européer kan fortsätta ringa, sms:a och surfa på det mobila nätet i hela EU utan extra kostnader.

På torsdagen godkände Europaparlament en förlängning av roamingförordningen – ”Roam like att home” – så att européer kan fortsätta använda det mobila nätet i hela EU för samma pris som hemma. Lagstiftningen måste nu godkännas formellt av rådet för att kunna träda ikraft. 

Den nuvarande lagstiftningen trädde i kraft i juni 2017 och kommer avslutas i juni 2022. Den planerade förlängningen är en del av digitaliseringsstrategin, en av EU:s viktigaste prioriteringar.

Roaming utan gränser! 

”Roam like at home”

Sedan de nya reglerna infördes har 170 miljoner resande européer surfat på de mobila nätverk för samma pris som om de vore hemma. Systemet gäller för hela det europeiska ekonomiska samarbetsområdet, vilket inkluderar alla de 27 EU-länderna samt Island, Norge och Liechtenstein.

Slopandet av avgifterna har varit mycket framgångsrik, till exempel har roaming-användandet under sommaren 2019 varit 17 gånger större jämfört med tidigare somrar innan förbudet infördes. 

Bättre kvalitet, mer tjänster

Den nya förordningen utökar de nuvarande reglerna med 10 år och kommer säkerställa ännu bättre roaming-tjänster för resande. Till exempel kommer konsumenterna att garanteras samma kvalitet och hastighet i sina mobila nätverk utomlands som hemma.

De nya reglerna kommer också säkerställa att människor kan ringa, sms:a eller använda appar för att nå nödtjänster helt gratis.

Operatörer skulle också behöva informera användare om tillkommande kostnader vid användandet av extra tjänster medan roaming används, så som teknisk hjälp eller kundtjänst för till exempel flygbolag.

Hållbar roaming för operatörer

De nya reglerna försöker också säkerställa att systemet är hållbart för operatörerna och bibehåller incitament för att investera. 

Källa: Europaparlamentet

- Annons -

Nyheter

-Annons-