torsdag, juni 20, 2024

Europa vid Ukrainas sida: Parlamentet kräver tuffare sanktioner mot Ryssland

Europaparlamentet vill se mer stöd för Ukraina och tuffare sanktioner mot Ryssland, efter dess invasion av landet.

Vid den extrainsatta plenarsessionen i Bryssel den 1 mars diskuterade ledamöterna EU:s svar på Rysslands attack på Ukraina.

– Den ryska invasionen av Ukraina är en del av president Putins destabiliseringsagenda. Det är en väg som för in Kreml i direkt konfrontation med Europa och den regelbaserade världsordningen. Det är en väg som ställer auktoritärt styre mot demokrati. Det är en väg som vi inte kan låta honom ta utan att utmanas, sade parlamentets talman Roberta Metsola.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till Europaparlamentet från Kiev. Han beskrev de förluster som ukrainare som försvarat sitt land drabbats av och tackade också EU för dess stöd.

– Vi kämpar för våra rättigheter, vår frihet, våra liv, och nu för vår överlevnad. Vi kämpar också för att vara jämbördiga medlemmar av Europa. Så visa nu att ni är med oss, sade han.

Resolution fördömer rysk invasion

en resolution som en överväldigande majoritet av ledamöterna godkände samma dag fördömde de i starka ordalag Rysslands illegala invasion och krävde tuffare sanktioner mot Ryssland. De uppmanade också EU-länderna att snabbare erbjuda Ukraina defensiva vapen, riktade sanktioner mot de personer som är ansvariga för korruptionen på hög nivå i Ryssland och Belarus liksom ett slut på ”gyllene visum” för rika ryssar.

Ledamöterna uppmanade också EU-länderna att arbeta mot att bevilja Ukraina kandidatlandsstatus i EU.

Se mer i vår video.

- Annons -

Nyheter

-Annons-