I dag lade EU-kommissionen fram den europeiska gröna given – en färdplan inriktad på att göra EU:s ekonomi hållbar genom att förvandla klimat- och miljöutmaningarna till möjligheter tvärs över alla politikområden och göra omställningen rättvis för alla.
– Den europeiska gröna given är vår nya tillväxtstrategi för en tillväxt som ger mer än vad den tar, säger ordförande Ursula von der Leyen. Den visar på hur vi kan förändra vårt sätt att leva och arbeta, producera och konsumera, så att vi lever hälsosammare och gör våra företag innovativa. Vi kan alla delta i omställningen och vi kan alla dra fördel av möjligheterna. Vi hjälper vår ekonomi att bli världsledande, om vi agerar först och agerar snabbt. Vi är fast beslutna att lyckas för vår planets skull och för livet på den, för Europas naturarv och biologiska mångfald, för våra skogar och våra hav. Genom att visa resten av världen hur man kan kombinera hållbarhet och konkurrenskraft kan vi övertyga andra länder att agera tillsammans med oss.
– Vi är i ett klimat- och miljönödläge, tillägger vice ordförande Frans Timmermans. Den europeiska gröna given är en möjlighet att förbättra vårt folks hälsa och välbefinnande genom att ställa om vår ekonomiska modell. Vår plan går ut på att minska utsläppen, återskapa friska naturliga omgivningar, skydda djurlivet, skapa nya ekonomiska möjligheter och förbättra människors livskvalitet. Vi har alla en viktig roll att spela, och varje bransch och land kommer att delta i omställningen. Det är vidare vårt ansvar att se till att omställningen blir en rättvis omställning och att ingen lämnas på efterkälken när vi genomför den europeiska gröna given.
Den europeiska gröna given är en färdplan med åtgärder som ska främja effektivt resursutnyttjande genom att ställa om till en ren, cirkulär ekonomi och hejda klimatförändringarna, återta förlorad biologisk mångfald och minska föroreningarna. Den beskriver vilka investeringar som behövs och vilka finansieringsverktyg som finns och förklarar hur vi kan säkerställa en rättvis omställning för alla.
Den europeiska gröna given omfattar alla sektorer av ekonomin, särskilt transport, energi, jordbruk, byggnader och sådana industrier som stål, cement, IKT, textilier och kemikalier.
För att i lag omsätta den politiska ambitionen att senast 2050 bli världens första klimatneutrala världsdel kommer EU-kommissionen att lägga fram den första ”europeiska klimatlagen” inom 100 dagar. För att nå våra klimat- och miljöambitioner kommer EU-kommissionen också att lägga fram strategin för biologisk mångfald fram till 2030, den nya industristrategin, den nya handlingsplanen för den cirkulära ekonomin, strategin från jord till bord för hållbara livsmedel och förslag på ett föroreningsfritt Europa. Direkt kommer vi att börja arbeta på att skärpa EU:s utsläppsmål för 2030 och därmed ange en realistisk väg mot 2050-målet.
Det kommer att krävas stora investeringar för att klara målen för den europeiska gröna given. För att de aktuella klimat- och energimålen för 2030 ska uppnås behövs uppskattningsvis 260 miljarder euro i ytterligare investeringar per år, dvs. cirka 1,5 % av BNP 2018. Investeringarna kommer att kräva att både den offentliga och den privata sektorn deltar. I början av 2020 kommer EU-kommissionen att lägga fram en investeringsplan för ett hållbart Europa som ska hjälpa till att fylla finansieringsbehoven. Minst 25 % av EU:s långtidsbudget bör avsättas till klimatåtgärder, och Europeiska investeringsbanken, Europas klimatbank, kommer att ge ytterligare stöd. För att den privata sektorn ska bidra till finansieringen av den gröna omställningen kommer EU-kommissionen att lägga fram en strategi för grön finansiering 2020.
Att bekämpa klimatförändringar och miljöförstöring är en gemensam uppgift, men alla regioner och medlemsländer har inte samma utgångsläge. En mekanism för en rättvis omställning kommer att stödja de regioner som är starkt beroende av koldioxidintensiv verksamhet. Den ska stödja de människor som är mest sårbara för omställningen, ge tillgång till omskolningsprogram och anställningsmöjligheter inom nya ekonomiska sektorer.
I mars 2020 kommer EU-kommissionen att lansera en ”klimatpakt” för att ge allmänheten en röst och en roll när det gäller att utforma nya åtgärder, utbyta information, lansera gräsrotsverksamhet och visa på lösningar som kan inspirera andra.
De globala utmaningar som följer med klimatförändringar och miljöförstöring kräver en global lösning. EU kommer fortsatt att lyfta fram sina miljömål och miljöstandarder i FN:s konventioner om biologisk mångfald och klimatförändringar och stärka sin gröna diplomati. G7, G20, internationella konventioner och bilaterala relationer kommer att användas för att övertala andra att intensifiera sitt arbete. EU kommer också att använda handelspolitiken för att säkerställa hållbarhet och bygga upp partnerskap med sina grannländer på Balkan och i Afrika för att hjälpa dem med deras egna omställningar.
Vad händer nu?
EU-kommissionen uppmanar Europaparlamentet och Europeiska rådet att ställa sig bakom EU-kommissionens ambition för Europas framtida ekonomi och miljön och hjälpa till att förverkliga den. EU-kommissionen kommer att lägga fram de åtgärder som anges i färdplanen för den europeiska gröna given.
Bakgrund
Klimatförändringarna och miljöförstöringen är ett hot mot Europas och världens fortsatta existens. För att klara den utmaningen behöver Europa en ny tillväxtstrategi som ställer om EU till en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi, där det 2050 inte längre förekommer nettoutsläpp av växthusgaser, där ekonomisk tillväxt har frikopplats från resursförbrukning och där ingen är på efterkälken och ingenstans är ett bakvatten.
EU har redan framgångsrikt lyckats att minska sina utsläpp av växthusgaser och samtidigt upprätthålla den ekonomiska tillväxten. Utsläppen 2018 var 23 % lägre än 1990. Under samma period steg EU:s BNP 61 %. Men mer måste göras. Tack vare vidsträckt erfarenhet kan EU ta ledningen i arbetet på att skapa en grön ekonomi för alla.
Meddelandet om en grön giv anger färdriktningen för de närmaste månaderna och åren. EU-kommissionens kommande arbete kommer att styras av allmänhetens krav på åtgärder och av de otvetydiga vetenskapliga bevis som mycket heltäckande redovisas i rapporter 2019 från IPCC, IPBES, Global Resources Outlook och EEA SOER. Våra förslag kommer att vara evidensbaserade och underbyggda med breda samråd.
En stor majoritet européer anser att det är viktigt att skydda miljön (95 %). Nästan 8 av 10 européer (77 %) säger att miljöskydd kan främja ekonomisk tillväxt. Resultaten från Eurobarometerundersökningen om EU-invånarnas inställning till miljön bekräftar att det finns ett brett stöd för miljölagstiftning på EU-nivå och EU-finansiering för miljövänlig verksamhet.
Läs mer
Ordförande Ursula von der Leyens politiska riktlinjer.
European’s state of the environment 2020 Report – European Environmental Agency