En svagare konjunktur kommer leda till att sysselsättningen ökar i långsammare takt under de kommande åren. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för 2019–2021, som utkom under tisdagen. Den samlade arbetslöshetsgraden förväntas öka något, men störst är utmaningen för de som redan idag står långt från arbetsmarknaden.
Arbetslösheten i Sverige låg i genomsnitt på 6,4 procent under 2018. Arbetslösheten har varit något högre under 2019 och väntas bli i genomsnitt 6,8 procent när hela året summeras. Det visar Arbetsförmedlingens prognos Arbetsmarknadsutsikterna, där bland annat 9 000 privata arbetsgivare intervjuats. I prognosen fortsätter arbetslösheten att öka till 7,4 procent till år 2021. I Skåne, som redan har en högre arbetslöshet än riket, väntas arbetslösheten bli 9,2 procent under 2019 och 9,4 procent under 2020.
Innan årsskiftet väntas Sverige passera 150 000 långtidsarbetslösa, det vill säga personer som varit arbetslösa längre än tolv månader. Ökningen kommer enligt prognosen att fortsätta under 2020 och 2021, och nivåerna är historiskt höga.
– Vi ser en stor ökning bland dem med längst tider utan arbete, två år och mer. Den negativa utvecklingen har främst drabbat utrikes födda kvinnor med kort utbildning. En kombination av olika insatser som vuxenutbildningar och subventionerade anställningar behövs, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Arbetsförmedlingen tror att totalt 45 000 nya jobb kommer att skapas under 2020 och 2021. Då antalet inrikes födda i arbetsför ålder minskat något i Sverige under de senaste åren är det utrikes födda som står för sysselsättningsökningen. 90 procent av sysselsättningsökningen bland utrikes födda har de med gymnasial eller eftergymnasial utbildning svarat för under senare år. Den grupp som står längst från arbetsmarknaden är utrikes födda kvinnor utan grundskolekompetens, en grupp som vuxit på senare tid.
I rapporten redogör Arbetsförmedlingen även för hur myndighetens stora neddragningar och reformer påverkat myndighetens arbete. Arbetsförmedlingen menar att de tvingats prioritera frågan om enskildas ersättning, och att de inte i samma grad som tidigare haft möjlighet att ge arbetssökande fördjupat stöd, eller kunnat fokusera på de insatser som krävs för att lyfta arbetssökande ur arbetslöshet. (News Øresund)