Danmarks regering slopar gränskontrollen mot Sverige från den 12 maj

Danmark tar bort den tillfälliga gränskontrollen mot Sverige från och med den 12 maj. Det meddelade regeringen på fredagen. Gränskontrollen infördes i november 2019, då främst för att stoppa gränsöverskridande kriminalitet att ta sig över till Danmark. Det har under perioden handlat om punktvisa kontroller av tåg- och biltrafik från Sverige till Danmark, vid Öresundsbron och vid hamnar, och enligt uppgift har det i genomsnitt genomförts 1-2 kontroller i veckan.

Samtidigt som den danska regeringen avskaffar gränskontrollen mot Sverige, så görs kontrollen mot gränsen till Tyskland om och polisinsatsen stärks för att i högre grad stoppa gränsöverskridande kriminalitet i det gränsområdet. Det handlar bland annat om att fler kontroller ska göras utifrån polisiära bedömningar och färre kontroller ska göras av resenärer vid själva gränsen.

Beslutet har tagits för att skapa så lite påverkan för den vanliga medborgaren och för att uppnå effektiva kontroller, meddelar Justitsministeriet i ett pressmeddelande.

– Avskaffandet av gränskontrollen till Sverige och omläggningen kring gränsen mot Tyskland, där kontrolltrycket vid själva gränsen lättas till fördel för mer kontroll bakom gränsen, är bra för danskarnas säkerhet och för den fria rörligheten mellan Danmark och våra grannländer, säger utrikesminister Lars Løkke-Rasmussen (M).

Den danska regeringen har meddelat EU-kommissionen om att gränskontrollen mot Sverige ska upphävas från den 12 maj.

På sociala medier hörs nu röster från politiker och näringslivet om att Sverige bör följa efter och avskaffa gränskontrollen på den svenska sidan.

“Fantastiskt att gränskontrollen till Sverige nu upphävs i maj! Detta kommer att göra det lättare för både pendlare, turister och företag att korsa Öresund. Nu behöver vi bara nå i mål med ett avskaffande av gränskontrollen från Sverige”, skriver Dansk Erhvervs vd Brian Mikkelsen i ett inlägg på Twitter.

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) skriver i ett inlägg: “Glädjande nyheter att regeringen upphäver gränskontrollen mot Sverige. Min starka uppmaning är att den svenska regeringen gör detsamma mot Danmark. Vi behöver mindre gränskontroller mellan Danmark och Sverige – inte mer”.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-