onsdag, juni 19, 2024

Danmark har öppnat upp igen efter nästan två år med restriktioner

Från och med den 1 februari har Danmark tagit bort nästan alla coronarestriktioner. Nu gäller inte längre till exempel krav om munskydd i kollektivtrafiken och i butiker. Däremot uppmanas fortfarande besökare på sjukhus och äldreboenden att bära munskydd. Coronapass är heller inte nödvändigt att ha med sig för att gå på restaurang, kulturevenemang eller på många arbetsplatser och skolor. Däremot kan enskilda kulturaktörer själv välja att ställa krav på att besökarna ska visa upp coronapass även fortsättningsvis. Näst på tur är Sverige att ta bort coronarestriktionerna den 9 februari.

Den 11 mars 2020 införde den danska regeringen den första nedstängningen och därefter har restriktioner kommit och gått och varierat i omfattning. Från och med i tisdags den 1 februari 2022 kan livet återgå till nästan det normala, med vissa åtgärder för att till exempel begränsa smittspridningen inom vården kvar. Danmark tog då också bort klassificeringen av covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom, vilket tar bort lagutrymmet för att införa krav om munskydd och coronapass. Sundhedsstyrelsens har meddelat att flera regioner börjar minska sin beredskap och att antalet personer med covid-19 i intensivvården minskar och är nu 27 patienter. Cirka 1100 patienter är inlagda på sjukhus med covid-19 totalt.

Restauranger, caféer och nattklubbar får återgå till normala öppettider och kan sälja alkohol under alla dessa timmar. Det gäller heller inte längre platsbegränsningar på till exempel konserter, teater eller idrottsmatcher. Danmarks Radio har i veckan publicerat ett bildcollage som visar vad Danmark har genomgått under pandemin. Danmarks Radio skriver i en annan artikel om hur danskarnas vanor kommer att förändras när restriktionerna är ett minne blott – och om att en del kan fortsätta bära munskydd för trygghetens skull.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-