Onsdagen den 23 juni firas Sankt Hans aften i Danmark då bål tänds runt om i Danmark och häxorna ska drivas ut enligt traditionen. På fredagen den 25 juni firas Midsommarafton i Sverige med midsommarmat och dans kring midsommarstången. Båda traditionerna hålls som en markör av sommarsolståndet, att det är den ljusaste dagen på året. Dessutom sker det för att fira, enligt den kristna traditionen, Johannes Döparens födelse den 24 juni.
Midsommarafton är en festlig höjdpunkt för många svenskar då traditionellt ett buffébord med sill, potatis, snaps och jordgubbar dukas fram, leker leks och med dans kring midsommarstången. Många i Sverige är lediga från arbetet och midsommarfirandet inleds oftast mitt på dagen och utomhus. På grund av det ofta skiftande junivädret, så hör det till vanligheterna att buffébordet flyttas in och ut under dagens lopp för att undkomma regndropparna. Midsommarafton inträffar alltid på en fredag mellan den 19 och 25 juni.
Sankt Hans aften firas däremot alltid den 23 juni, oavsett veckodag. I Danmark tänds sankthansbål och ibland tänds pappershäxor för att skrämma iväg häxor och onda andar. Ofta håller en lokalpolitiker eller annan känd person tal vid bålet och det sjungs sånger. För unga kan det också vara en festdag. Det är ingen helgdag i Danmark, utan en vanlig arbetsdag.