Covid-19 och immunsystemet

Coronaviruset sars-cov-2 som orsakar sjukdomen covid-19 är redan ett av världens mest utforskade virus. Mia Phillipson, professor i fysiologi, har varit med och byggt upp biobanker för att få svar på viktiga frågor: Hur vet man vilka som blir svårast sjuka, hur fungerar immuniteten och är det så att vissa individer har ett starkare skydd mot viruset?

Lyssna på avsnitt 51: Covid 19 och immunsystemet

Mia Phillipson, professor i fysiologi.
Foto: Mikael Wallerstedt

– Om vi inte hade exempelvis virus kunde vi inte utveckla metoder att mäta antikroppar mot olika virusproteiner. Det var det som var så otroligt viktigt under våren, att snabbt få tillgång till patientproverna, säger Mia Phillipson.

Hon är scientific director vid den nationella forskningsmiljön SciLifeLab och under våren var hon med och fördelade pengar till forskningsprojekt i hela Sverige, om coronaviruset och covid-19.

– Det var en fantastisk upplevelse att se vilken entusiasm och engagemang som fanns i Sveriges forskarsamhälle. Det här är det ultimata beviset för att forskare är intresserade av att samverka för att hjälpas åt att lösa samhällsutmaningar.

Vilka blir allvarligt sjuka?

Hennes egen forskning handlar bland annat om att hitta sätt att förutse vilka som drabbas av svårast av virussjukdomen.

– I våras var det ju så ont om sjukhusplatser så då var det viktigt att förstå vilka som riskerar att bli allvarligt sjuka och vilka vi inte behöver reservera en plats på IVA för. Vi har hittat jättespännande resultat som visar att netrofilerna, en immuncell som slänger ut sitt dna när den blir överaktiverad, korrelerar väldigt väl med att de senare behöver mycket respiratorisk hjälp.

I vanliga fall forskar Mia Phillipson inte om virus utan om det friska immunsystemet. Även där har hon spännande resultat på gång. Hur kan kroppens egna immunceller användas för att snabbare läka sår och behandla inflammatorisk tarmsjukdom?

Källa: Uppsala universitet. Annica Hulth

- Annons -

Nyheter

-Annons-