tisdag, juli 23, 2024

Brexit: Europaparlamentet hoppas fortfarande på en överenskommelse

Europaparlamentet hoppas att en överenskommelse ska nås i brexit-förhandlingarna. Ledamöterna betonar samtidigt att det behövs tid för noggrann granskning av ett potentiellt avtal.

Under debatten med EU-kommissionens vice-ordförande, Maroš Šefčovič, samt EU:s huvudansvarige förhandlare i Brexit-frågan, Michel Barnier, betonade nästan alla talare att Europaparlamentet föredrar att nå en överenskommelse med Storbritannien. Däremot är de inte villiga att göra det på bekostnad av den inre marknadens integritet.


Talarna välkomnade fredagens kommande omröstning om beredskapsåtgärder, i händelse av att en överenskommelse inte nås. Talarna betonade att EU:s förslag saknar motstycke i både dess omfattning och erbjudande om uteblivna handelstullar och kvoter, men i utbyte måste Storbritannien respektera lika konkurrensvillkor. De påminde även om att det var Storbritannien som satte en för kort deadline för att kunna nå en överenskommelse i frågan. Europaparlamentarikerna upprepade också huvudförhandlaren Michael Barniers uttalande om att EU:s fiskeflotta ska ges en ohämmad tillgång till brittiskt sjövatten.


Flera ledamöter välkomnade torsdagens nådda överenskommelse som bland annat garanterar EU-medborgares rättigheter samt en stabil fred på Irland. De upprepade även att Europaparlamentet inte kommer ha möjlighet att noggrant granska sakfrågorna om en överenskommelse nås efter deadline den 20 december, som sattes av politiska partiledare i torsdags. Vid ett sådant scenario finns det inte tillräckligt med tid att granska överenskommelsens innehåll innan det får laga kraft 1 januari 2021.


Du kan se debatten i repris här. För att lyssna på specifika talare trycker du på namnet på talaren.

- Annons -

Nyheter

-Annons-