5.9 C
Malmo
onsdag, oktober 16, 2024

EESK uppmanar till bättre inkludering av personer med funktionsnedsättning påarbetsmarknaden

Bra att läsa

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) har nyligen antagit ett yttrande som stöder inkluderingen av personer med funktionsnedsättning på den öppna arbetsmarknaden. Kommittén betonar vikten av att främja åtgärder och politiska strategier som kan stärka dessa ansträngningar. Vid plenarsessionen i september 2024 rekommenderade EESK att upprätta en gemensam fond mellan medlemsstaterna för att underlätta de anpassningar som behövs för att personer med funktionsnedsättning ska kunna anställas.

Behovet av ekonomisk inkludering
EESK ordförande, Oliver Röpke, framhöll i sitt öppningstal vikten av att minska sysselsättningsgapet för personer med funktionsnedsättning, som möter betydligt högre arbetslöshet i hela Europa. Trots att det finns rättsliga ramar, visar verkligheten att alltför många fortfarande är utestängda från arbetsmarknaden. Röpke betonade att personer med funktionsnedsättning måste vara meningsfullt delaktiga i utformningen av de politiska åtgärder som påverkar dem, och att arbetsmarknadens parter aktivt måste främja respekten för deras rättigheter.

Konkreta förslag och åtgärder
Ett av huvudförslagen i EESK
yttrande, som har utarbetats av föredragande Pietro Vittorio Barbieri, är att undvika beroendet av lösningar såsom skyddade verkstäder. Han förklarade att denna typ av anställning begränsar tillträdet till arbetsmarknaden och liknar segregering. Barbieri underströk behovet av ett paradigmskifte för att inte längre betrakta personer med funktionsnedsättning som välgörenhetsfall.

Gemensam fond för rimliga anpassningar
EESK föreslår att man skapar en gemensam fond för rimliga anpassningar, finansierad av både privata och offentliga arbetsgivare, för att öka antalet personer med funktionsnedsättning som kommer in på arbetsmarknaden. EESK rekommenderar också åtgärder för att främja entreprenörskap bland personer med funktionsnedsättning, inklusive incitament för både individuella och kollektiva initiativ.

För att underlätta dessa förändringar uppmanar EESK Europeiska kommissionen att genomföra politiska åtgärder relaterade till Paketet för sysselsättning för personer med funktionsnedsättning, i enlighet med FN konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning och EU strategi för rättigheter för personer med funktionsnedsättning.


Slutsats
Med dessa åtgärder vill EESK säkerställa en bättre integration av personer med funktionsnedsättning i samhället och på arbetsmarknaden, och främja ett verkligt inkluderande samhälle. Samarbetet mellan europeiska institutioner och organisationer som representerar personer med funktionsnedsättning kommer att vara avgörande för att uppnå detta mål.

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna