Norska poliser kan anställas i Sverige enligt ett förslag

Norska poliser kan få jobba i Sverige enligt ett förslag från Kristdemokraterna som får stöd av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Enligt fackorganisationen Polisförbundet råder det polisbrist i Sverige samtidigt som det finns ett överskott av poliser i Norge.

En majoritet i riksdagen tycker förslaget om att anställa norska poliser i Sverige är en bra idé. Kristdemokraterna föreslår i en budgetmotion att norska poliser, efter en kompletterande utbildning, ska kunna få jobba i Sverige, antingen inom ramen för ett utvidgat nordiskt polissamarbete eller genom ett snabbspår till svenskt medborgarskap, enligt Sveriges Radio.

Polisförbundet föreslog förra året att regeringen ska utreda möjligheten att kunna rekrytera poliser från Norge. Socialdemokraterna anser däremot att det är fel väg att gå.

– Jag tror att det bästa är att ha fokus på hur vi får fler svenska ungdomar att över tid söka till Polishögskolan, säger Fredrik Lundh (S), justitieutskottets ordförande, till Sveriges Radio.

- Annons -

Nyheter

-Annons-