Smittspridningen ökar i Skåne – på lördag väntas gränsen mot Danmark åter bli reglerad

Antalet nya covid-19 fall i Skåne har under de senaste sju dagarna ökat till 59,7 per 100 000 invånare enligt Region Skåne. Det innebär att den danska gränsen på 30 smittade per 100 000 invånare i genomsnitt per vecka under de senaste två veckorna passerats och att Danmark därför på torsdag väntas förklara Skåne i karantän från och med lördag. Det innebär att Danmark återinför gränsrestriktioner för invånarna i Skåne och att danskar avråds från att göra icke nödvändiga resor till Skåne. Det betyder bland annat att skånska turister inte längre kan komma in i Danmark om de inte har med sig ett underskrivet intyg om att de låtit smittesta sig med negativt utfall de senaste 72 timmarna. Skånska arbetspendlare och affärsresenärer får fortsatt resa in i Danmark liksom personer på transitresa eller på väg till besök av vissa familjemedlemmar. Sverige håller fortsatt gränsen öppen mot Danmark. Danska polisen kan i nuläget inte svara på om gränskontrollen mot Sverige kommer att påverkas av detta eller om den fasta gränskontrollen kommer att återinföras.

Varje torsdag eftermiddag meddelar Statens Serum Institut vilka länder och nordiska regioner som Danmark betecknar som öppna och vilka som förklaras i karantän. Beskedet verkställs därefter på lördagen. Enligt de danska så kallade objektiva kriterierna förklaras ett land eller en nordisk region i karantän om antalet nya smittade med covid-19 överstiger 30 personer per 100 000 invånare i genomsnitt per vecka under de senaste två veckorna. För att åter förklaras som en öppen region eller land krävs därefter att smittspridningen minskar till 20 fall per 100 000 invånare. För två veckor sedan förklarades Sverige i karantän varför Danmark övergick till en nordisk modell där man  istället bedömer varje enskild region efter dess smittspridning. Förra lördagen var tolv svenska regioner i dansk karantän, däribland Halland, Kronoberg och Blekinge. Skåne klarade sig precis med ett smittal på 29,8. Enligt Region Skåne har dock smittspridningen under de senaste sju dagarna fram till den 19 oktober stigit till 59,7 personer per 100 000 invånare. Det innebär att Skåne nu ligger över den danska gränsnivån. Därför förväntas det danska beskedet om att förklara Skåne i karantän komma på torsdag eftermiddag och verkställas på lördag.

I nuläget utförs stickprovskontroller vid gränsen mot Sverige, men under våren och fram till den 3 september gällde en fast gränskontroll med anledning av det höga smittotalen i Sverige. I ett mejlsvar på tisdagen svarar danska Rikspolisen att de avvaktar med att ge besked om förändring av gränskontrollen.”Då det inte för närvarande föreligger reell data för att smittrycket i Skåne är över gränsen, kan vi inte på förhand svara på om kontrolltrycket på Öresundsbron eller på Kastrups flygplats kommer att påverkas. Det kommer att bero på en konkret värdering när vi vet mer om talen och de lokala förhållandena”, skriver en presstalesperson.

- Annons -

Nyheter

-Annons-