Inte säkert att försäkringen gäller över Öresund

För den som åker över gränsen mellan Danmark och Sverige i ett privat ärende är det viktigt att kolla upp om försäkringen gäller, i och med att båda länderna avråder från icke nödvändiga resor till grannlandet. Den som inte har försäkringsskydd riskerar att själv få stå för kostnader vid exempelvis olycksfall eller stölder.

Nordiska medborgare har rätt till akut vård i samtliga nordiska länder, enligt den nordiska konventionen om social trygghet. Däremot är det upp till varje försäkringsbolag om en reseförsäkring eller hemförsäkring med reseskydd gäller när man reser till ett land som myndigheterna avråder från. Det gäller både svenskar som reser till Danmark (med ett giltigt, privat skäl) och danskar som reser till Sverige, eftersom resor avråds på båda hållen. Även om den akuta vården alltså inte kostar mer för andra nordbor än för invånarna i varje land täcker en rese- eller hemförsäkring också ofta sådant som olycksfall eller stölder.

– I Sverige spretar det lite, för det finns bolag som har vissa undantag om UD avråder från resa. I Trygg-Hansa har vi inte den begränsningen, så om du behöver resa utomlands gäller hela vårt försäkringspaket oinskränkt, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, till News Øresund.

Även det danska försäkringsbolaget Topdanmarks reseförsäkring kommer från den 15 juni att täcka resor inom EU, även om danska Udenrigsministeriet avråder från att resa till ett visst land. Hittills har försäkringen dock inte gällt för resor till länder med en avrådan, exempel Sverige.

– Vi råder alla våra kunder att följa Udenrigsministeriets reserekommendationer. Men samtidigt vill vi i den här mycket speciella situationen göra våra kunder trygga i att de inte hamnar i kläm och står utan täckning om de trots allt väljer att åka iväg, säger Rasmus Ruby-Johansen, skadechef på Topdanmark, i en kommentar.

Informationstjänsten Øresunddirekt uppmanar alla resenärer att höra med sitt försäkringsbolag om de vanliga försäkringarna gäller vid en resa till Danmark respektive Sverige, eller om det krävs någon tilläggsförsäkring.

Till skillnad från vid privata resor är Öresundspendlare på väg till eller från arbetet täckta av arbetsgivarens försäkring. Där är det alltså villkoren hos det försäkringsbolaget som behöver undersökas.

(News Øresund – Anna Palmehag)

- Annons -

Nyheter

-Annons-