10.7 C
Malmo
onsdag, oktober 16, 2024

Leverera masker över gränserna: EU:s inre marknad skyddar medborgarnas hälsa

Bra att läsa

Den fortsatta leveransen av viktiga varor och medicinsk skyddsutrustning inom EU:s inre marknad är nyckeln till att hantera Covid-19-krisen.

Ordförandena för Europaparlamentets utskott för den inre marknaden (IMCO), Petra De Sutter (De gröna/EFA, BE), och transportutskott, Karima Delli (De gröna/EFA, FR), välkomnar dagens snabba beslut av EU:s transportministrar om att stödja nya leveransrutter, så kallade gröna banor (det vill säga att prioritera leveranser av viktiga varor som mat, medicin och skyddsutrustning), vilket redan föreslagits av ledamöterna och EU-kommissionen. Syftet med de nya och brådskande åtgärderna är att skydda människors hälsa och hålla varor och viktiga tjänster tillgängliga inom EU:s inre marknad med anledning av det omfattande utbrottet av coronaviruset Covid-19.

”Att helt och hållet stänga gränserna kan verka som det säkraste sättet att skydda våra medborgare men vi är alla beroende av importer från andra medlemsländer så att inte leveranserna avbryts. Genom att garantera en fri transport av viktiga varor som mat och säkerställa en oavbruten tillförsel av viktig medicin och skyddsutrustning ser vi till att denna kris inte förvandlas till en katastrof. Vi litar på och är beroende av varandra när det kommer till vår allmänna hälsa. Att få på plats så kallade ”gröna banor” – särskilt för medicinsk utrustning och skyddsutrustning – är av yttersta vikt under de kommande dagarna och veckorna”, sa Petra De Sutter, och hänvisade till EU-ländernas senaste åtagande att leverera medicinsk utrustning.

”Smidiga gränspassager och en god samordning mellan medlemsländerna kommer att vara avgörande för att övervinna denna kris. Vi måste hitta sätt att hålla våra transportsystem igång och minska köerna för att spara tid och pengar. Vi står redo att agera snabbt och gemensamt och står bakom förarna och hela transportsektorn som arbetar outtröttligt för att hålla varorna flödande under denna kris. Det finns också ett akut behov av att vidta åtgärder för att avsluta de tomma flygningarna. Flygbolagen måste få garantier på framtida landningsplatser (”slots”). Detta är det enda sättet att förhindra tomma flygningar i EU, sa Karima Delli.

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna