10.6 C
Malmo
torsdag, oktober 17, 2024

Danmark stänger gränserna kl 12 på lördagen – pendlare och bosatta i landet släpps över

Bra att läsa

De danska gränserna stängs klockan 12 på lördagen den 14 mars och fram till och med den 13 april som ett led i kampen mot spridningen av coronavirus. Det innebär att utrikestrafiken med flyg, färjor och tåg helt eller delvis kommer att stängas. Det kommer fortfarande bli möjligt att resa in i Danmark om man är bosatt i landet eller om man arbetar där. Men myndigheterna varnar för markant längre restider vid de nya gränskontrollerna som ska bemannas av både polis och militär. Det meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) och justitieminister Nick Hækkerup vid en tv-sänd presskonferens på fredagskvällen.

Beslutet om att stänga Danmarks gränser innebär bland annat att trafiken över Öresund kommer att minska till ett minimum, att flygtrafiken på Kastrup faller ytterligare och att Köpenhamn tills vidare inte kommer att vara en turiststad. En förklaring till de skärpta åtgärderna är att antalet smittade med coronavirus nu är uppe i drygt 800 personer i Danmark, varav 23 är inlagda på sjukhus och fyra på intensivvårdsavdelningar. För två personer är tillståndet kritiskt.

Enligt justitieminister Nick Hækkerup kommer det fortfarande bli möjligt att transportera livsmedel, läkemedel och andra nödvändiga varor över gränserna. Likaså kommer personer som bor eller arbetar i Danmark att släppas över gränsen. En shoppingresa, turism eller ett vanligt familjebesök anses däremot inte vara tillräckliga skäl till att få passera gränsen som kommer att bevakas av dansk polis och med militär på plats. Vem som får korsa den danska gränsen blir en fråga om en konkret värdering vid gränskontrollen.
– Det kommer att vara personer som bor eller arbetar i Danmark. De som ska leverera varor till Danmark. De som ska transportera varor ut ur Danmark. Besöka allvarligt sjuka familjemedlemmar eller som har en akut orsak till att besöka familjen i Danmark. Ett vanligt familjebesök är inget tillräckligt skäl, sade Nick Hækkerup vid presskonferensen uppger Danmarks Radio.

Skånetrafiken och Øresundsbro Konsortiet uppger till News Øresund att de inte fått någon information i förväg om att gränserna skulle stängas. Danska myndigheter räknar med att beslutet om att stänga gränserna innebär en hel eller delvis nedstängning av ett “betydande antal tåg- flyg och färjerutter”. Inga kryssningsfartyg kommer att kunna lägga till i danska hamnar så länge gränserna är stängda.

Rederiet Forsea kommer fortsatt kunna transportera lastbilar över Öresund men betydligt färre privatpersoner när den danska gränsen stängs på lördagen. Foto: News Øresund

Under fredagskvällen utvärderar Skånetrafiken och Ørsundsbro Konsortiet hur de ska agera i samband med att gränsen till Danmark till större delen stängs. Dansk polis har meddelat Øresundsbro Konsortiet att den nya gränskontrollen kommer att ske på Pepparholm strax före tunnelmynningen mot Danmark. Där finns en möjlighet för avvisade bilister att vända tillbaka mot Sverige. Även SJ:s tågtrafik med X2000 till Köpenhamn och rederiet Forseas färjetrafik mellan Helsingborg och Helsingör påverkas av det nya regeringsbeslutet. Rederiet Stena Line meddelade enligt Göteborgs-Posten på fredagskvällen att de stänga ner all passagerartrafik på deras rutter mellan Göteborg och Frederikshamn samt Halmstad och Grenå.

Köpenhamns flygplats i Kastrup kommer att tappa ytterligare passagerare när gränserna stängs på lördagen. Foto: News Øresund

Coronapandemin har inneburit ett kraftigt fall i resandet från Köpenhamns flygplats i Kastrup. Att Danmark nu stänger gränserna innebär att flygplatsen väntas tappa ännu fler passagerare, inte minst med tanke på läget vid Öresundsbron som gör att många passagerare kommer från Sverige.

Vad innebär det för Köpenhamns flygplats att Danmarks statsminister nu stänger gränserna?
– Alla flygplan som flyger till Köpenhamn ska ha möjlighet att landa på flygplatsen. Den skärpta gränskontrollen innebär att några av de utländska passagerare som normalt skulle komma in i landet kommer att avvisas av myndigheterna. De kommer att bli anvisade några passande områden på flygplatsen innan de kan komma med ett flyg ut ur Danmark igen, säger flygplatsens kommunikationsdirektör Peter Goll till News Øresund.

Kommer ni att stänga ner flygplatsen och i så fall när?
– Vi är förpliktigade till att ta emot alla flygplan som behöver landa på Köpenhamns flygplats och har därför alltid en nödberedskap.

För detaljerad information om de stängda gränserna hänvisar Justitsministeriet och Udenrigsministeriet till dansk polis hemsida om coronavirus där de nya förhållningsreglerna kring gränsstängningen har lagts ut. Under det kommande dygnet väntas regelverket uppdateras och bli mera detaljerat så att det även omfattar regler för till exempel personer med minderåriga barn. Men huvudregeln är att nödvändiga varutransporter, personer bosatta i Danmark samt personer som arbetar i Danmark kommer att släppas igenom gränskontrollerna. Det innebär att Öresundspendlare fortsatt kan resa över Öresund liksom danska studenter vid svenska skolor och universitet. Likaså kan personer bosatta på Bornholm fortsatt resa med färja till Ystad för fortsatt färd med bil eller tåg till Köpenhamn. (News Øresund)

Utdrag ur dansk polis hemsida med de nya reglerna för vem som efter kl 12.00 lördag den 14 mars får passera de danska gränserna:

  • Regeringen har orienteret EU-Kommissionen samt de øvrige medlemsstater, herunder Sverige og Tyskland, om, at den eksisterende midlertidige grænsekontrol fra lørdag den 14. marts 2020 kl. 12.00 udvides til at omfatte kontrol ved alle Danmarks grænser som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.
  • Tiltaget vil blive understøttet af en tydelig kontrolindsats ved de væsentlige danske grænseovergange, herunder i lufthavnene, som vil blive implementeret i løbet af de kommende dage. Opgaven vil blive løst af politiet med meget betydelig bistand fra Forsvaret. Indsatsen forventes inden for kort tid at indebære hel eller delvis nedlukning af et betydeligt antal tog-, fly- og færgeruter for passagertrafik. Endvidere vil det i praksis betyde en indstilling af trafikken af krydstogtsskibe til Danmark. Grænsekontrollen løber indtil videre til og med den 13. april 2020.
  • Personer, der ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, herunder i danske lufthavne, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen – f.eks. hvis den pågældende bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer til Danmark.
  • Grænsekontrollen betyder, at der i forhold til persontransport må forventes markant forlængede rejsetider ind i Danmark. Der vil blive gennemført en informationskampagne i udlandet med fokus på de lande, hvorfra der normalt indrejser mange personer i Danmark, så færrest muligt rejser forgæves til landet. Danskere, der på nuværende tidspunkt er på ferierejse i udlandet, bør – også henset til kommende nedlukninger af eksempelvis flyruter – rejse tilbage til Danmark snarest. Myndighederne er i dialog med rejsebranchen med henblik på at sikre, at danskere på ferie har mulighed for at rejse tilbage til Danmark.
  • For så vidt angår godstransport lægges der stor vægt på behovet for at opretholde og ikke forsinke de nødvendige forsyningskæder, herunder fødevareforsyning, og Danmarks import og eksport af varer fra og til udlandet. Der vil derfor som udgangspunkt ikke blive gennemført kontrol af godstransport.
  • Myndighederne er i den forbindelse i dialog med transportørerhvervene med henblik på at finde en hensigtsmæssig tilrettelæggelse af indsatsen, som ikke lægger større hindringer i vejen for leverandører af varer end nødvendigt.
- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna