5 frågor om hur hemförsäkringen hjälper dig vid sprängdåd

Vilken ersättning har du rätt till om du drabbats av den senaste tidens explosioner? Tommy Nilsson, produktchef försäkring på Insplanet, reder ut vad en hemförsäkring kan hjälpa dig med.

Sprängdåden blir allt vanligare i Sverige, det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Under 2018 skedde 162 sprängdåd och under 2019 hade siffran stigit till 257 stycken. Flera av sprängdåden riktas dessutom mot bostadshus. Lyckligtvis har ingen avlidit i explosionerna, däremot har de materiella skadorna varit desto mer omfattande.

Antal sprängdåd under 2018 och 2019, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

1. Vad täcker hemförsäkringen vid sprängdåd?

Hemförsäkringen täcker skador på dina saker som du har i hemmet. Om bostaden är så pass skadad att du inte kan bo kvar under reparationstiden kan du få hjälp med en tillfällig bostad, ifall du inte har möjlighet att bo hos släkt eller vänner.

– Skulle du må psykiskt dåligt av händelsen kan du få kristerapi av en legitimerad psykolog, informerar Tommy. Hos de flesta försäkringsbolag ersätts du för upp till 10 terapibesök. 

2. Finns det några skillnader om man bor i hyresrätt eller bostadsrätt?

– Bor du i en bostadsrätt får du hjälp från ditt försäkringsbolag att reparera och ersätta skador på din bostad samt dina ägodelar. Dessutom har bostadsrättsföreningen en egen försäkring som täcker skadorna som sker på bostaden, till exempel om trapphus och hiss skadats, säger Tommy och fortsätter:

Bor du i en hyresrätt är det däremot hyresvärden som står för kostnaderna för återställandet av exempelvis tak och väggar. Medan hemförsäkringen hjälper dig med dina saker och tillfälligt boende.

3. Täcker hemförsäkringen om man skadas fysiskt på grund av en explosion?

– För att få ersättning för personskador behöver du komplettera din hemförsäkring med en personförsäkring som täcker olycksfall. Du kan också teckna en personförsäkring på ett annat försäkringsbolag än det för din hemförsäkring, påpekar Tommy.

4. Vad ska man göra om man drabbats av en explosion eller sprängdåd?

– I första hand ska du såklart kontakta polisen. Sedan behöver du kontakta ditt försäkringsbolag så fort som möjligt och göra en skadeanmälan för att kunna få ut din ersättning, uppmanar Tommy. Oftast kan du anmäla skadan direkt på försäkringsbolagets webbplats.

5. Vad händer om man inte har en hemförsäkring och drabbas av omfattande skador efter en explosion?

– Saknar du hemförsäkring får du ingen ersättning för dina värdesaker eller hjälp med en ny bostad. Du får inte heller någon extra ersättning mer än från Försäkringskassan i vissa fall, om du fått en personskada, berättar Tommy. 

Kostnaderna för att reparera din bostad kan dessutom bli väldigt höga och i värsta fall kan du bli skuldsatt livet ut. Så även om en hemförsäkring inte kan skydda dig från att sådana här saker händer ger den dig ett omfattande ekonomiskt skydd.

- Annons -

Nyheter

-Annons-