12-15 maj avgörande dagar för en eventuell Natoansökan från Sverige och Finland

När Vladimir Putin förbjöd Sverige och Finland att gå med i Nato skedde det motsatta. Det inledde en snabb process för en eventuell Natoansökan från de båda grannländerna. Under de fyra dagarna 12-15 maj väntas avgörande information och besked i Natofrågan komma från både Stockholm och Helsingfors rapporterar Omni och Dagens Nyheter. För Sveriges del kan det innebära slutet på 200 år av alliansfrihet. Ett Natobeslut skulle vara det största enskilda politiska beslutet i Sverige sedan EU-inträdet 1995.

– Putin är potentiellt på väg att driva Sverige och Finland att ansluta sig till Nato, sa CIA-chefen Bill Burns vid en utfrågning av de amerikanska representanthusets underrättelsekommitté på lördagen. Det rapporterar Dagens Nyheter och konstaterar tillsammans med bl.a. Omni att Finland och Sverige väntas komma med avgörande besked under veckan.

Torsdag 12 maj: Den finske presidenten Sauli Niinistö väntas enligt finska tidningen Ilta-Sanomat ge besked om vad han kommit fram till i Natofrågan. De finska riksdagspartierna möter samma dag Niinistö och processen i riksdagen väntas ha tagit ett steg framåt.

Fredag 13 maj: Den svenska säkerhetspolitiska analysen väntas vara klar och bli presenterad. Utredningsgruppen leds av utrikesminister Ann Linde (S) och samtliga riksdagspartier är representerade. Enligt Sveriges Radio kommer analysen att ligga till grund för en eventuell svensk ansökan om Nato-medlemskap.

Lördag 14 maj: Finlands socialdemokrater (SPD) väntas efter ett extramöte i partifullmäktige meddela hur de ställer sig till ett Natomedlemskap. Partistyrelsen och riksdagsgruppen ska då redan ha tagit ställning och Finlands statsminister Sanna Marin, SPD:s ordförande, väntas meddela sin hållning innan mötet. SPD:s besked väntas i förlängningen bli den finska regeringens besked i Natofrågan.

Söndag 15 maj: Dagen efter ett eventuellt besked från Finland kan det komma ett svenskt besked i Natofrågan rapporterar Omni. De hänvisar till att Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och statsminister Magdalena Andersson nyligen sagt att partiet kan lämna besked den 15 maj då Baudin kallat till ett extra möte med partistyrelsen.

Källa: News Øresund

- Annons -

Nyheter

-Annons-