Vaccination utan nålar

Bra att läsa

Det kan bli möjligt att ta sprutor utan att känna av sticket från nålen eller ens se nålen. Detta beror på ny teknik som möjliggör vaccination med hjälp av laser. Dessa injektioner beskrivs som “i princip okännbara” och utvecklas för att få fler människor villiga att vaccinera sig, med tanke på att nålen utesluts. Tekniken håller på att testas i Nederländerna. Lasertekniken som används får in droppar genom det yttre hudlagret och verkar inom ett par sekunder. Hela processen går ut på att glaset som innehåller vätskan värms upp av en laser inom en millisekund, som sedan knuffar ut vätskan i minst 100 km/h. Detta kan penetrera huden utan att lämna några skador i form av ett stick eller sår.

Denna teknik kommer med flera fördelar. Förutom att få fler personer som är villiga att vaccinera sig när de kan undkomma rädslan för nålar kan sjukvården även reducera medicinskt avfall i form av använda nålar och minska risken för kontaminering genom smutsiga nålar. Man har testat på vävnad i laboratorium med hjälp av bidrag från EU på 1,5 miljoner euro. Man har även letat efter forskningsstöd för att börja testa på människor. Ett nytt start-up företag kommer att samarbeta med ett läkemedelsföretag för att marknadsföra lasertekniken.

Det kan ta ungefär 1-3 år för metoden att bli tillgänglig för allmänheten, beroende på hur lång tid forskningen och regleringen tar. Det finns ett behov av lasertekniken i Nederländerna och troligen även i andra länder. Ungefär 20% av nederländare är rädda för nålar, av vad som framgår av ett påstående från Henk Schenk, som erbjuder terapi för dem som lider av detta. “Nålfobi är vanligare än vad du kanske tror. Människor skäms över att erkänna det”, hävdade han i en intervju med Reuters. Vissa människor har en sådan rädsla som har framkallats av en för dem traumatisk sjukhusvistelse i barndomen. För andra kan rädslan spåras till en motvilja att ge upp kontroll. Ungefär 1 av 1000 personer har en allvarlig fobi som kräver upprepade sessioner för att förbereda dem för att ta en spruta. “Under Coronapandemin kan du se att många människor som har lyckats undvika detta nu ställs mot väggen. Folk som måste få Covid-19-vaccinet är en viktig grupp för mig i år”.

Även sydkoreanska forskare vid Seoul National University har utvecklat en laserteknik som gör det möjligt att injicera patienten på ett mindre smärtsamt sätt. Denna teknik bygger på laser som redan används för estetiska hudbehandlingar. Målet är att skapa injektorer till en låg kostnad, enligt uppgifter till BBC. Vätskestrålen som kommer ut från sprutan är en bit bredare än ett hårstrå och kan nå hastigheter upp till 30 m/s. “Trycket från strålen på huden är högre och kan ta sig igenom hudens lager och penetrera huden helt, utan att någon del av vätskan går förlorad”, uttryckte professor Jack Yoh vid Seoul National University, som ledde undersökningen. Liknande injektionsmetoder används, men strålens styrka och medicinmängden är svårare att kontrollera. “Den laserdrivna injektionen kan kontrollera dosen och djupet för läkemedlets genomträngning under huden” påstod professor Yoh i en intervju med BBC. Forskare har testat lasern på marsvin och injicerat läkemedel upp till flera millimeter under huden utan någon skada på vävnaden och börjar utveckla denna metod för medicinsk användning.
Källor:

L. Enqvist-Info Express
hello@infoexpress.se

“‘Virtually Painless’ needle-free injections developed in Netherlands”, Reuters, publicerad 2021-10-13

“Laser injection less painful than needles”, BBC News

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna