Den 7 mars 2025 publicerade Europeiska kommissionen och nationella konsumentskyddsmyndigheter från 25 medlemsstater samt Island och Norge resultaten av en granskning (”sweep”) av onlinehandlare som säljer begagnade varor, såsom kläder, elektronik och leksaker.
”Sweeps” samordnas av Europeiska kommissionen och genomförs samtidigt av nationella tillsynsmyndigheter. Syftet med denna sweep var att kontrollera om handlarna följer EU:s konsumentlagstiftning. Konsumentmyndigheterna granskade 356 onlinehandlare och identifierade 185 (52 %) som potentiellt bryter mot EU:s konsumentlagstiftning.
Resultaten av granskningen:
● 40 % informerade inte konsumenterna tydligt om deras ångerrätt, såsom rätten att returnera en produkt inom 14 dagar utan motivering eller kostnad.
● 45 % gav inte korrekt information om konsumenternas rätt att returnera felaktiga varor eller varor som inte motsvarade beskrivningen eller fungerade som utlovat.
● 57 % respekterade inte den lagstadgade garantiperioden på minst ett år för begagnade varor.
● Av de 34 % av handlarna som presenterade miljöpåståenden på sina webbplatser var 20 % inte tillräckligt underbyggda och 28 % var uppenbart falska, vilseledande eller sannolikt klassificeras som otillbörliga affärsmetoder.
● 5 % uppgav inte sin identitet korrekt, och 8 % angav inte det totala priset för produkten, inklusive skatter.
Konsumentmyndigheterna kommer nu att besluta om de ska vidta åtgärder mot de 185 handlare som har markerats för vidare utredning och kräva efterlevnad enligt nationella regler.
Bakgrund: Consumer Protection Cooperation (CPC) är ett nätverk av nationella myndigheter som ansvarar för att verkställa EU:s konsumentskyddslagar. Under Europeiska kommissionens samordning samarbetar de för att hantera överträdelser av konsumentlagstiftningen på den inre marknaden.
Handlares skyldigheter när det gäller konsumentinformation regleras av konsumenträttsdirektivet och e-handelsdirektivet. Deras affärsmetoder får inte vilseleda konsumenter och måste följa direktivet om otillbörliga affärsmetoder. Vid försäljning av begagnade varor ska handlare även uppfylla sina skyldigheter enligt varuköpsdirektivet gällande laglig garanti för överensstämmelse.
Det nya direktivet för att stärka konsumenter i den gröna omställningen, när det har införlivats i medlemsstaternas nationella lagstiftning, kommer att säkerställa att konsumenter får bättre information om varors hållbarhet och reparationsmöjligheter samt deras lagliga garantirätt vid köptillfället. Det kommer också att skärpa konsumentskyddsreglerna mot greenwashing och planerad föråldring av produkter.
De huvudsakliga sektorerna som berörs är kläder, accessoarer, elektronik, leksaker och spelartiklar, böcker, hushållsapparater, möbler och inredning, CD-skivor och vinyl, barnprodukter, bilar (inklusive elbilar), sportartiklar, reservdelar, motorcyklar och cyklar, trädgårdsartiklar, gör-det-själv-produkter med mera.
Följande EU-medlemsstater deltog i sweepen: Österrike, Belgien, Bulgarien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien och Sverige. Island och Norge deltog också.
Begagnade varor spelar en avgörande roll i den cirkulära ekonomin. Det är viktigt att alla handlare, inklusive de som säljer begagnade varor, respekterar konsumenträttigheter. Resultaten av vår senaste sweep visar att detta inte alltid är fallet. Jag uppmanar alla berörda handlare att säkerställa att deras praxis är helt i linje med EU:s konsumentlagstiftning.
– Michael McGrath, kommissionär för demokrati, rättvisa, rättsstat och konsumentskydd