Klimatförändringar, utarmade jordar och en växande befolkning tvingar Europa att tänka om kring sin livsmedelsproduktion. Nu riktas blicken mot en gammal kornsort med ursprung i Afrika – sorghum. Forskare vid Københavns Universitet menar att grödan kan spela en avgörande roll i ett mer klimatsmart och resilient jordbruk.
Sorghum är en av världens äldsta spannmål och har länge varit en stapelvara i Afrika och delar av Asien. Nu visar ny forskning från Københavns Universitet att denna tåliga gröda kan bli en nyckelspelare i Europas framtida jordbruk.
Sorghum är naturligt glutenfritt, rikt på proteiner, fibrer och antioxidanter. Det kräver mindre gödsel än andra sädesslag och har en imponerande förmåga att klara både torka och översvämningar. Dessa egenskaper gör det särskilt intressant i en tid då klimatförändringar påverkar jordbruket globalt.
En utmaning har dock varit att förstå de genetiska mekanismerna bakom sorghums robusthet. Men med hjälp av en ny teknik, kallad ’FIND-IT’, kan forskare nu snabbt identifiera mutationer i specifika gener inom stora frösamlingar. Tillsammans med en omfattande biobank av sorghumvarianter öppnas möjligheter för att utveckla sorter som är anpassade för både norra och södra Europa.
Med projektet har vi fått en större höstack, nästan bokstavligt talat, i form av en omfattande samling av sorghumplantor och deras frön, som representerar nästan hela den genetiska variationen av sorghum. Samtidigt har vi med ’FIND-IT’ fått en teknik som gör det möjligt att snabbt och effektivt hitta nålen i höstacken i form av de varianter i specifika gener som vi misstänker är avgörande för plantans egenskaper, säger lektor Nanna Bjarnholt från Institutet för Plante- och Miljövetenskap vid Københavns Universitet.
Sorghum är redan en viktig gröda i Afrika, men forskarna ser också en stor potential för dess odling i Europa. Dess effektivitet i att utnyttja jordens kväve innebär ett minskat behov av gödsel, vilket kan leda till minskade utsläpp av växthusgaser och mindre förorening av vattendrag. Dessutom kan dess näringsrika egenskaper bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion.
Medan majs är nära besläktat med sorghum, är sorghum mer torktåligt och har en kortare mognadstid, vilket kan vara fördelaktigt i norra Europa där somrarna är korta. Utmaningen ligger i att utveckla sorghumvarianter som också klarar kallare klimat.
Sorghum är nära besläktat med majs, men mycket mer robust mot exempelvis torka och har en kortare mognadstid, vilket kan vara nödvändigt särskilt på nordliga breddgrader där somrarna är korta. Å andra sidan är den inte lika tålig mot kyla. I det bästa scenariot kommer den forskning som nu påbörjas att kunna ge resultat i båda riktningarna: Majsplantor med kortare mognadstid och torktålighet samt sorghumgrödor som tål kyla lika bra som majs, säger lektor Nanna Bjarnholt.
Med dessa framsteg kan sorghum bli en viktig del av Europas anpassning till klimatförändringar och bidra till en mer hållbar och resilient livsmedelsproduktion.