Skärpt dansk kontroll vid gränsen efter flera svenska våldsdåd – men ingen ny gränskontroll

Bra att läsa

Den senaste tidens våldsdåd i Danmark begångna av svenskar har fått landet att skärpa kontrollerna vid den svenska gränsen. Men det är i nuläget inte tal om en tillfällig gränskontroll som ska anmälas till EU, som Sverige har mot Danmark sedan 2015 och som Danmark har mot Tyskland, utan rör sig om stickkontroller på bland annat Öresundstågen. Dessutom kommer en dansk polisman stationeras fast i Stockholm och löpande kommer det att utväxlas poliser mellan Köpenhamns polis och svenska Polisregion Syd.

De skärpta danska kontrollerna kommer bland annat ta sig i uttryck i ökad polisiär närvaro på tågen från Sverige, men också en ökad insats för övervakning och analys med hjälp av de så kallade ANPG-kamerorna, som skannar bilars registreringsskyltar vid gränsen, skriver Justitieministeriet i ett pressmeddelande.

Ingen ny tillfällig gränskontroll

Flera danska partier har krävt tillfällig gränskontroll mot Sverige, som Sverige har mot Danmark och som Danmark har mot Tyskland. Den måste då anmälas till EU-kommissionen. Det rör det sig inte om i nuläget, enligt Marie Langberg Ryder, press- och kommunikationsrådgivare vid Justitieministeriet:

– Vi stärker kontrollen vid gränsen till Sverige, men det är inte fråga om tillfällig gränskontroll som vi hade tidigare. Det finns inga planer på det för tillfället, men justitieministern vill inte avvisa något, säger hon.

I stället rör det sig om stickkontroller ombord på bland annat Öresundstågen när de ankommer till Danmark, enligt polisinspektör Jens Jespersen vid Köpenhamnspolisen:

–  De slumpmässiga brottskontrollerna kommer att utföras av Udlændingekontrolsektionen, som utifrån konkreta värderingar kommer att kontrollera de personer som polisen kan ha intresse för. Därför kan man stöta på polis både i och utanför tågen, säger han.

På en presskonferens den 12 augusti sade den danska rikspolischefen Thorkild Fogde att polisen dock inte har något ”intresse av en omfattande gränskontroll av medborgare som korsar gränsen mellan Sverige och Danmark”:

– Vi har ett intresse av att övervaka vissa personer, vissa fordon, vissa nätverk. När de passerar gränsen håller vi ett öga på det, sade han enligt Ritzau.

Dansk polis kommer även att sätta in en “särskild ANPG-patrull” i närheten av Øresundsbron och Justitieministeriet ska undersöka om ansiktsigenkänning kan användas vid till exempelvis allvarliga händelser som mord i gängmiljö. Kapaciteten inom det digitala området ska stärkas, bland annat i förhållande till krypterade tjänster. Dessutom ska polisen intensifiera arbete med att efterforska och gripa de som beställer och involverar svenskar i danska konflikter.

Dansk polis placeras i Sverige, svensk i Köpenhamn

Den danska National enhed for særlig kriminalitet (NSK) kommer att stationera en polisman hos Nationella operativa enheten (NOA) i Stockholm. Utöver det kommer det löpande att utväxlas ett ”varierande antal medarbetare från NSK till region Syd”, för att stärka samarbetet, enligt kommunikationsrådgivaren Charlotte Wilhardt Ruge på NSK.

Sedan måndagen den 12 augusti sitter det en dansk polis i Malmö, och beslut har tagits om att en svensk polis från region Syd ska placeras permanent i Köpenhamn, enligt Nils Norling, presstalesperson i Polisområde Malmö.

Dessutom ökar den svenska polisen sin närvaro på Öresundstågen, rapporterar P4 Malmöhus.

Svensk våldsvåg i Danmark – detta har hänt

Enligt den danska justitieministern Peter Hummelgaard (S) har det sedan i april i år rört sig om 25 fall där “svenska barnsoldater” hyrts in av danska gäng för att begå våldsbrott i Danmark.

– Jag ser mycket allvarligt på de våldsamma incidenter som vi har bevittnat den senaste tiden. Det är djupt oroande. Polisen har en massiv närvaro på gatorna och utreder för högtryck så att de ansvariga kan ställas till svars. I går (8 augusti, red.) hade jag ett möte med rikspolischefen och polisdirektören för NSK och jag kan försäkra er om att både polisen och jag som justitieminister är beredda att göra allt som krävs för att få ett slut på dessa vansinniga händelser, säger Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard i en kommentar.

Även om Sverige har problem med unga som begår våldsbrott är det inte ett specifikt svenskt problem, framhåller Håkan Wall, chef för den internationella enheten på Noa till TT.

– Sverige har tyvärr utmärkt sig med att gängen har ett väldigt högt våldskapital. Det utnyttjar kriminella i andra länder genom att beställa svenska unga mördare i sina konflikter. Men det är inte Sverige som står för all kriminalitet i Danmark och Norge. De har en egen problematik som Sverige tyvärr blivit en del av, säger han.

Torsdag den 8 augusti blev en 43-åring man dödad och en 42-årig kvinna skottskadad i en skjutning i området Nørrebro i Köpenhamn. Polisen misstänker att det har att göra med den senaste tidens skjutningar som har svenska kopplingar, även om det är för tidigt att säga i nuläget.

Tisdagen den 13 augusti blev en 25-årig svensk gripen och sedermera häktad i området Tingbjerg i Köpenhamn. På sig hade han två handgranater. Det är den sjätte svensken som gripits de senaste veckorna.

Senast Danmark hade gränskontroll mot Sverige var mellan den 3 och 22 augusti förra året, som då motiverades av en ökad hotbild i samband med koranbränningar. Mellan den 12 november 2019 och 12 maj förra året införde också gränskontroller, denna gång för att hindra gränsöverskridande brottslighet över Öresund. Gränskontrollen 2019 infördes efter ett sprängdåd vid Skattestyrelsen.

Den här artikeln har uppdaterats fredagen den 16 augusti. 

Källa: News Øresund

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna